Ga naar inhoud

8x foto hotspots in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Iedereen die ooit in Harlingen is geweest weet: Harlingen is waanzinnig mooi. Het is niet voor niets dat Harlingen zo geliefd is bij fotografen. De zee en historische binnenstad zorgen voor een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Wil je graag weten op welke plekken je het beste kan fotograferen in Harlingen? Wij tippen je acht foto hotspots in Harlingen.

1. Drijvende pier

De drijvende pier op het Harlinger strand is maar liefst 200 meter lang en één van de foto hotspots van Harlingen. De drijvende pier loopt weg in de achtergrond, en helpt fotografen bij het vormen van een sterke compositie. Bovendien heb je hier het UNESCO Waddenzee Werelderfgoed als achtergrond, met vaak een mooie zonsondergang. Ideaal dus, om een mooie zonsondergang te fotograferen, trouwfoto's te maken, portretten of gewoon een leuke selfie. 

Meer over het strand van Harlingen

2. Zuiderpier

Wil je de skyline van Harlingen fotografen? Wandel dan met je camera of smartphone over de Zuiderpier. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op De Nieuwe Willemshaven. Maar er varen hier ook allerlei schepen langs, zoals de veerboten van Rederij Doeksen, de chartervaart en de Urker vissersvloot. Je vindt hier ook de 11Fountains van Harlingen: de walvis. Verscholen achter de Zuiderpier vormt de de spuitende walvis een mooi voorgrond onderwerp voor je foto. En kijk je over zee, dan zie je veelal wijdse uitzichten met indrukwekkende luchten. Op deze foto hotspot kom je danzij de vele onderwerpen dus goed aan je trekken. Bovendien kun je het maken van foto's ook nog eens combineren met een wandeling over de Zuiderpier.

3. Broken Jug

Wil je een bijzonder object of kunstwerk in Harlingen fotograferen? De Broken Jug, van Amerikaans kunstenaar Frank Stella, vormt een mooi onderwerp voor jouw compositie. Neem wel je groothoek lens mee, want het werk is maar liefst 14 meter hoog. En wist je dat het kunstwerk verlicht is op basis van getij? Als je in het 'blauwe uurtje' of in het donker pad, dan kom je misschien wel met extra mooie foto's thuis.

Meer over de Broken Jug

4. Historische binnenstad

Ben je een liefhebber van mooie monumentale panden? Wandel dan over de Grote Bredeplaats richting het pand van eetcafé Nooitgedagt: De Blauwe Hand. Het pand vormt een mooi vertrekpunt om de rest van de binnenstad te fotograferen. Het stadshart van Harlingen is namelijk één groot openlucht museum, met monumenten, beelden, bruggen en muurschilderingen. Je kunt je ogen hier echt uitkijken en er lustig op los fotograferen. 

Ontdek de historische binnenstad

5. Oude Buitenhaven

Wil je een iconische foto maken van Harlingen? Ga dan naar de Oude Buitenhaven, vlakbij het beeld van de Tobbedanser. Hier heb je een mooi uitzicht op de oudste haven van Harlingen. Bij het Havenplein ligt vaak een tallship aan de kade; een mooi onderwerp vormend voor jouw compositie. Deze foto hot spot is tevens een ideale plek om de zonsondergang te fotograferen.

Meer over de Oude Buitenhaven

Vijf onderwerpen - Voor het maken van een foto in Harlingen

6. Zoutsloot

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan fotograferen in de Zoutsoot. Je vindt hier veel karakteristieke (gekleurde) huizen en bruggen, omringd in een wonderschoon decor. Het is een idylische setting, dat zomers extra mooi is dankzij de aanwezigheid van de vele stokrozen. Fotograferen maar! 

Meer over de Zoutsloot

7. Noorderhaven

Maar Harlingen heeft nog veel meer foto hotspots. Ga bijvoorbeeld met je camera of smartphone op pad langs de Noorderhaven. Hier vind je onder andere het stadhuis van Harlingen, en buiten het seizoen het expedtieschip Willem Barentsz. De Noorderhaven is onlangs nog verkozen tot één van de mooiste plekken van Friesland. Je kunt ook een kijkje nemen bij de andere getijdehaven van Harlingen: de Zuiderhaven. Ook hier vind je veel mooie composities, met de De Sint-Michaëlkerk in de achtergrond. 

Meer over de Noorderhaven
Harlingen

8. Uitkijkpunten

Nog niet dé foto hotspot gevonden van Harlingen? Vanaf de bijzondere overnachtingslocaties zoals de Vuurtoren van Harlingen, Het Dakhuis, en de Havenkraan heb je een mooi uitzicht over de stad. Maar je kunt ook fotograferen vanaf het uitzichtpunt, bovenop het Badhuus. Het uitkijkpunt toont iedere dag een uniek beeld op het Werelderfgoed de Waddenzee en op de Willemshaven. Dat moet wel mooie foto's opleveren! Is het uitkijkpunt niet toegankelijk? Wijk dan uit naar het havengebouw van de Port of Harlingen aan de Waddenpromenade. Je kunt aan de achterkant, via het trappetje, het plateau bereiken. Vanaf hier heb je een uniek uitzicht op de Noorderhaven. 

Meer blogs over Harlingen