Binnenstad Harlingen

Wist je dat Harlingen een hele levendige en historische binnenstad heeft? Harlingen kreeg al in 1234 stadsrechten, en heeft als stad één van de hoogste monumentdichtheden van Nederland. Ons rijke verleden zie je dan ook terug in de aanwezigheid van de vele historische panden en gevels in het stadshart. De binnenstad van Harlingen kent prachtige straten, gevels, bijzondere winkels, gezellige kroegjes, en veel verschillende eetcafés en restaurants. Daarnaast ligt het stadshart op slechts enkele minuten lopen van de buitenhavens.

Kleine Voorstraat

Het centrum begint bij de Kleine Voorstraat met uitzicht op een prachtige stadsgracht. Aan beide kanten zijn verschillende gezellige winkeltjes te vinden. Wanneer je verder wandelt, kom je het beeldje van Anton Wachter tegen. Dit monument staat op de kop van de Kleine Voorstraat en is afgeleid van de romanfiguur van de Nederlandse schrijver Simon Vestdijk. Het geboortehuis van deze schrijver is gevestigd op Voorstraat 61. 

Voorstraat

Op de Voorstraat zijn verschillende winkels te vinden op het gebied van mode, snuisterijen, woninginrichting en design. Wanneer je door de straat wandelt, proef je de gezellige sfeer die in het hart van het centrum hangt. Ook vind je hier het gemeentemuseum het Hannemahuis, waar je de rijke historie van de zeehavenstad Harlingen ontdekt. Het Harlinger museum bevat een prachtige collectie en is gevestigd in een voornaam 18e-eeuws koopmanshuis. 

Grote Bredeplaats

Aan het einde van de Voorstraat, op de Grote Bredeplaats, zijn er gezellige horecagelegenheden waar je kunt genieten op één van de vele terrasjes. Maar je hebt er ook verrassende, toeristische winkeltjes, zoals Atelier Swoop en Tourist Info Point (voormalige VVV Harlingen). Op het plein van de Grote Bredeplaats staat het monument 'Tjerk Hiddes de Vries'. Tjerk Hiddes was een Fries admiraal en zeeheld uit de zeventiende eeuw. Dit bakstenen monument is gemaakt in de vorm van de boeg van een schip, met het portret van De Vries als boegbeeld, en aan weerszijden vleugels met banken. 

Monumentale panden

Als zeehavenstad heeft Harlingen een roemrijk, nautisch verleden. Dit zie je terug in de vele mooie pakhuizen in de stad. Met meer dan 600 monumentale panden heeft Harlingen als stad één van de hoogste monumentdichtheden van Nederland. De aanwezigheid van al deze mooie, historische pakhuizen dragen nadrukkelijk bij aan deze historische ambiance in onze zeehavenstad. 

Monumenten

Handig om te weten