Monumenten in Harlingen

Harlingen is één van de steden met de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Toen in 1961 de monumentenwet van kracht werd kreeg Harlingen er plots ruim 500 monumenten bij, veelal in een erbarmelijke staat. Harlingen werd daarmee de eerste Friese monumentenstad. De komst van de monumentenwet heeft er mede voor gezorgd dat Harlingen nog steeds één van de steden is met de hoogste monumentendichtheid van Nederland, anders waren waarschijnlijk veel panden met potentie afgebroken. 

Stadswandeling

Wie door Harlingen wandelt, loopt als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad van Harlingen staan meer dan 600 monumentale panden! Zij herinneren een ieder aan de bloeiende economie uit het verleden. Door haar compacte karakter is Harlingen zeer geschikt om te voet te ontdekken. Bij het Toeristisch Informatie Punt op De Grote Bredeplaats 12 en in het Hannemahuis zijn verschillende stadswandelingen te koop om op eigen houtje de stad te verkennen of boek een wandeling onder begeleiding van een stadsgids en maak kennis met het rijke (culturele) verleden van de Friese havenstad.

Alles over stadswandelingen in Harlingen

stadhuis van harlingen

Met zoveel prachtige gebouwen is het moeilijk te zeggen welke de mooiste van de stad is. Maar het Stadhuis zou zeker kunnen meedingen naar deze titel. 

Kijk rond en geniet

Zoutsloot

Deze “Noorder Nieuwe-stad”  werd rond 1570 aangelegd. De naam Zoutsloot is afgeleid van de zoutindustrie die eeuwenlang belangrijk was voor Harlingen. Het uit Zuid Europa en Engeland geïmporteerde zout werd opgelost in zeewater dat in grote ketels aan de kook werd gebracht.

Meer over de Zoutsloot