Strand Harlingen

Op loopafstand van de historische binnenstad ligt het Harlinger strand. Het strand ligt direct aan het Waddenzee Werelderfgoed (achter de Westerzeedijk), waardoor het water zout is. De omvang van het strand is dan ook onderhevig aan eb en vloed. Afhankelijk van de tijd van het jaar is het Harlinger strand een fijne plek om even lekker uit te waaien, of juist te luieren in de zon. Maak een heerlijke strandwandeling, rust uit op het strand of zoek verfrissing in het water. Het strand is het gehele jaar toegankelijk en daardoor elk seizoen een heerlijke plek om even tot rust te komen. Bovendien, het uitzicht over de Waddenzee verveelt nooit! 

Rust en ruimte

Aan de grens van het Waddenzee Werelderfgoed beleef je optimaal de rust en de ruimte die voor ons Friezen en Harlingers zo gewoon is. Voel het bijzondere karakter van het Waddenzee Werelderfgoed. Loop over de zeebodem en ervaar met eigen voeten de effecten van van eb en vloed. Bovendien ligt er aan het strand een drijvende pier (ook wel 'ponton' genoemd) van 200 meter lang en 3 meter breed. Je kunt dus letterlijk over zee lopen! Hoe leuk is dat? 

Honden op het strand
Is je trouwe viervoeter mee? Natuurlijk mag die ook mee op het strand, maar in de zomermaanden wel aan de lijn. Voor het strand geldt dat het loslopen van honden alleen is toegestaan in de maanden september tot en met april. De overige maanden (mei tot en met augustus) dient de hond aangelijnd te worden. 

Locaties - in de buurt van het strand

Watersport - voel de adrenaline!

De Stenen Man

De Stenen Man (in het Fries ''de Stiennen man") is een Rijksmonument op de Westerzeedijk. Toen in 1576 een watersnood uitbrak, ook wel de allerheiligenvloed genoemd, werden de dijken in Harlingen flink aangetast. Onder leiding van de toenmalige stadhouder van Friesland, Casper de Robles, werden alle Friezen opgeroepen om de dijken zo snel mogelijk te herstellen. Toen het werk klaar was, werd er op de grens een grensscheiding geplaatst met een kop naar het zuiden en een kop naar het noorden om zo de dijken in de gaten te houden. Deze grensscheiding werd een gedenkzuil ter ere van De Robles die de Stenen Man kwam te heten.

Parkeren bij Harlingen strand
Parkeren kan (gratis) op de grote parkeerplaats aan de Westerzeedijk of klik voor meer mogelijkheden hier

Meer over de Stenen Man

Even bijkomen

Even bijkomen van een wandeling over het strand? Bij Strandpaviljoen 't Zilt geniet je met een hapje en een drankje van een prachtig uitzicht over de Waddenzee. 

Strandpaviljoen ‘t Zilt

Ook in Harlingen