Nieuwe Willemshaven

Met een decor van varend erfgoed, af en toe een cruiseschip, een lichtschip, een zeesleepboot en nog vele andere bezienswaardigheden, mag een bezoek aan de Nieuwe Willemshaven niet ontbreken tijdens een bezoek aan Harlingen. Het is de plek waar het nautisch verleden en de hedendaagse industrie worden afgewisseld met unieke overnachtingsplekjes en verrassend eten & drinken. De Nieuwe Willemshaven ontwikkelt zich tot de culturele hotspot van de regio.

Schepen in Harlingen

In De Nieuwe Willemshaven vind je veel bijzondere schepen. Het lichtschip Jenni Baynton, onderzoeks- en belevingsvlot Sterke Yerke IV, zeesleepboot De Holland, en het expeditieschip van Willem Barentsz, hebben hier een vaste ligplaats. Daarnaast vind je er ook met enige regelmaat tall ships, rivier- en zeecruiseschepen, en vrachtschepen. Ontdek de bijzondere schepen die je zoal kunt treffen in de havens van Harlingen.

Schepen in Harlingen

Tall Ships Experience Center

Jong en oud verheugen zich nu al op de zomer van 2022. Dan maken de Tall Ships Races namelijk weer een tussenstop in onze zeehavenstad. Wie niet kan wachten tot het zover is of wie graag meer wilt weten over de geschiedenis van de Tall Ships, kunnen terecht op de Nieuwe Willemshaven. In 2021 is hier het Tall Ships Experience Center geopend.

Meer informatie

Willem Barentsz

In de Nieuwe Willemshaven wordt het schip van Willem Barentsz, de Witte Swaen, herbouwd, zo veel als mogelijk volgens de Hollandse bouwmethode van eind 16de eeuw. Vanaf 1 april kan het bezoekerscentrum aan de Nieuwe Willemshaven worden bezichtigd. De replica van de Witte Swaen kan tot die tijd worden bezichtigd in de Noorderhaven.

Meer over Willem Barentz

Caspar de Robles

Een goede zeewering is van levensbelang voor de bewoners achter de dijk. Reeds in de 16de eeuw erkende de Spaanse luitenant-stadhouder Caspar de Robles dit en gaf, na de Allerheiligenvloed in 1570, opdracht de dijken te verhogen. Het leverde hem een herdenkingsteken op in de vorm van de Stenen Man. 

Meer over Caspar de Robles

Zuiderpier

Aan het begin van De Nieuwe Willemshaven, vlakbij het strand van Harlingen, kun je de Zuiderpier op wandelen. Hier beleef je de nautische sferen van Harlingen het best. Je hoort het water klotsen tegen de pier, hebt een prachtig uitzicht op de skyline van Harlingen, en maakt kennis met de bedrijvigheid van een zeehavenstad. Sta tijdens je wandeling vooral ook even stil om het vuurrode radiolichtschip Jenni Baynton te bekijken. Ooit een lichtschip dat schepen veilig naar huis loodste in de Engelse kustwateren. En wat doet die potvis daar in het water? Dat is onze walvisfontein. Aan het eind van de pier hangt de 'Gedachten aan Zee' brievenbus. Wandelaars worden in de gelegenheid gesteld om, daar waar de wandeling stopt en de ruime blik over het Wad begint, hun ‘Gedachten aan Zee’ te delen door een (anoniem) briefje te posten in de brievenbus. 

Bekijk ook onze andere havens