Bijzondere schepen in Harlingen

Tall Ships, rivier- en zeecruiseschepen, historische schepen, passagiersschepen en een lichtschip. Het is slechts een greep uit het aanbod aan bijzondere schepen die je zoal kunt treffen in de havens van Harlingen, of op het water. Harlingen is dan ook de thuis- en/of werkhaven van veel verschillende soorten schepen. Andere schepen (voornamelijk Tall Ships) zijn graag geziene gasten in Harlingen, vaak zijn zij met opvarenden op doorreis naar internationale bestemmingen. Wie in Harlingen verblijft weet dus nooit precies wat voor schepen hij of zij tegenkomt. Het is iedere keer weer een verrassing.

De Holland

Harlingen is de werkhaven van het stoere en monumentale schip Zeesleepboot Holland. Wist je dat deze zeesleper van 1951 tot 1976 bij Rederij Doeksen heeft gevaren? Later is, dankzij de inzet van vrijwilligers, het schip in de originele staat teruggebracht. Tegenwoordig wordt dit monumentale schip ingezet voor arrangementen, evenementen en reizen.

Meer over Zeesleepboot De Holland

Thalassa

Harlingen is de thuishaven van de driemastbarkentijn Thalassa. Wist je dat deze naam 'zeegodin' betekent in de Grriekse mythologie? De Thalassa is een buitengewoon zeewardig en sterk schip. Met een oppervlak van maar liefst 800m2 en 14 zeilen is de Thalassa een imposante verschijning. Je kunt haar vinden bij de Dokkade. Als het schip niet in Harlingen ligt, is ze onderweg naar nieuwe kusten en trotseert het schip met opvarenden de elementen op zee. 

Meer over de Thalassa

Expeditieschip Willem Barentsz

Als je het over zeehelden hebt, dan heb je het natuurlijk over Willem Barentsz. We zijn er dan ook trots op om de thuishaven te zijn van de reconstructie van de Witte Swaen, het expeditieschip van Willem Barentsz. Na 10 jaar (en 30.000 werkuren van vrijwilligers) is het schip bijna klaar. De Witte Swaen ligt in het seizoen te dobberen in het Dok, en in de winter vind je het schip nabij het stadhuis van Harlingen in de Noorderhaven. 

Meer over De Witte Swaen

Lichtschip Jenni Baynton

Wist je dat het lichtschip Jenni Baynton een hele bijzondere geschiedenis heeft? Zo diende het schip in 1949 als drijvende vuurtoren voor de Engelse kust. Later, in de jaren 90, werd het jarenlang gebruikt als discotheek. En tussen 2005 en 2015 klonk Radio Waddenzee vanaf het zendschip. Vandaag de dag vind je het schip aan de steiger bij de Zuiderpier, in De Nieuwe Willemshaven.

Meer over het lichtschip Jenni Baynton

Driemastbark Artemis

De driemastbark Artemis is een prachtig staaltje zeevaart traditie. Deze imposante driemaster is vernoemd naar de godin van de jacht. Het schip is oorspronkelijk gebouwd in 1926, ten behoeve van de walvisjacht. Later is het ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika. Tegenwoordig biedt deze driemaster een geweldige nautische ervaring aan opvarenden. 

Meer over de Artemis
Harlingen met zonsondergang

Bark Europa

De Bark Europa is in 1911 gebouwd als lichtschip en werd in de jaren 80 in Nederland omgebouwd tot zeilschip. Deze driemastbark staat met name bekend om zijn jaarlijkse expedities naar Antartica. Het schip heeft vele bestemmingen in diverse continten aangedaan en wordt dan ook wel Oceaan Wanderer genoemd. De Europa neemt ook deel aan de Tall Ships Races, de grootste internationale oceaanraces voor zeilopleidingsschepen ter wereld. 

Meer over de Bark Europa
Harlingen

Ms Friesland

Het schip de Ms Friesland is het grootste schip van Rederij Doeksen op de lijn Harlingen-Terschelling. Het schip biedt ruimte aan maar liefst 1100 passagiers. Andere bijzondere schepen van Rederij Doeksen zijn onder andere de Ms Willem de Vlamingh en ms Willem Barentsz. Deze 'groene boten' zijn de eerste LNG-veerboten in Nederland, en staan bekend om hun geringe uitstoot. 

Meer over de schepen van Rederij Doeksen

Korpsschip de Sittard

Het korpsschip De Sittard is te vinden in De Nieuwe Willemshaven en wordt veelal ingezet bij het opleiden van zeekadetten.

Meer over De Sittard

Sterke Yerke IV

In De Nieuwe Willemshaven vind je, tussen de zeeschepen, veerboten en Bruine Vloot, het onderzoeks- en belevingsvlot Sterke Yerke IV. Maak kennis met dit bijzondere vlot, hun duurzame missie rondom het internationale probleem van de plasti soup, en het bijzondere onderwijsprogramma dat zij aanbieden aan scholen.

Meer over Sterke Yerke

Twee Gebroeders Waddensport

Diverse arrangementen en schilderachtige Waddenzee tochten kun je maken met de Twee Gebroeders Waddensport schip. Al 35 jaar avontuurt De Twee Gebroeders op de Waddenzee. Een prachtig schip, gebouwd in 1910 als binnenvaartschip voor turf, zand en graan. Nu ruim 30 jaar later, is het schip nu het enige sportvisbedrijf in Harlingen! 

Meer over De Twee Gebroeders

Regina Andrea

De Regina Andrea is gebouwd in het jaar 1977 met de naam YE 59 Stromvogel. Het schip is na enkele jaren omgetoverd tot een passagiersschip dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt! Met de Regina Andrea zijn er diverse dagarrangementen die je kunt beleven, naar Terschelling of Vlieland tot aan Kornwerderzand met allerlei boeiende uitleg over wat je tegenkomt.

Meer over Regina Andrea

Ook interessant