5x unieke Tall Ships

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

De Tall Ships Races is het grootste maritieme evenement dat jaarlijks terugkeert en waaraan tal van schepen, van over de hele wereld, aan meedoen. Harlingen is dit jaar, na twee eerdere edities in 2014 en 2018, opnieuw gasthaven van dit evenement. Het is dan ook een enorm spektakel vanaf de kade in Harlingen wanneer gigantische tall ships zichzelf laten zien. Deze grote schepen die meestal vierkant getuigd zijn, worden tegenwoordig ook gebruikt voor het opleiden van jongeren. Hoe bijzonder is het om als trainee mee te varen op één van deze schepen of als toeschouwer deze tall ships van verre en dichtbij te spotten? We zetten een aantal (inter-)nationale tall ships voor je op een rijtje.

Glenlee

De Glenlee is het allereerste tall ship dat ooit gebouwd werd wereldwijd. Het inmiddels meer dan 125-jarige vaartuig werd in 1896 voltooid in het Verenigd Koninkrijk. Begonnen als een Brits cargo vaartuig waarna de Glenlee gedurende tientallen jaren diende als nautisch klaslokaal voor maritieme bouwtechnieken in Spanje. In 1993 werd het schip gekocht door Clyde Maritime Trust, een Schots liefdadigheidsorganisatie voor scheepsonderhoud, waardoor er een restauratieplan op tafel kwam te liggen. Er werd nieuw leven geblazen in het schip dat sindsdien in Glasgow aangemeerd ligt. De Glenlee zorgt voor veel entertainment in de Britse stad, maar het schip blijft ook een unieke plek om te leren over nautisch erfgoed.

Alles over de Glenlee

Thalassa

Een imposant en zeewaardig zeilschip dat Harlingen als haar thuishaven heeft, is de enige echte Thalassa. Varen met de Thalassa is een bijzondere ervaring. Dit tall ship heeft meegevaren in verschillende (inter-)nationale nautische evenementen, zoals ‘The Tall Ships Races 2019’ en ‘The North Sea Tall Ships Regatta 2016’. Het schip voer voor het eerst mee in de Tall Ships Races in 2004. Het is ook mogelijk om diverse tochten te boeken gedurende een dag, weekend of juist voor meerdere dagen. Of je nou liever kiest voor een zakelijke bijeenkomst of een avontuurlijke, actieve vakantietrip. Dit jaar zal de Thalassa aanwezig zijn bij Feis Ile (Islay Festival), Bordeaux Wine Festival en de Tall Ships Races 2022.

Meer over de Thalassa

Bark Europa

Een rijke geschiedenis heeft de Bark Europa achter zich. Van lichtschip naar bark in ruim een eeuw tijd. Sinds 1994 is de Bark Europa actief over alle wereldzeeën, voornamelijk als zeilopleidingsschip. Met 14 professionele bemanningsleden en maximaal 48 gasten van alle leeftijden en nationaliteiten aan boord is een avontuurlijke reis op dit tall ship onvergetelijk. Zelfs als je geen ervaren zeiler bent, maar het avontuur van zeilen over zeeën en oceanen juist wil beleven. Jaarlijks staan er diverse reizen op het programma. Van expedities in Antartica tot aan de Tall Ships Races en lange oceaanoversteken.

Alles over de Bark Europa

De Eendracht

De Eendracht, ook wel ‘Het Zeilend Schoolschip’ genoemd, heeft als thuishaven Rotterdam. Van oudsher nam dit schip jongeren mee op bijzondere zeilreizen, stages en opleidingsreizen. Ook al waren mensen bezorgd om de gemotoriseerde scheepvaart en de veranderingen die deze met zich meebracht rond 1938, de Eendracht bleef bestaan voor het zeilleven. Mede dankzij de grondleggers van het schip en de Nationale Vereniging. In 1974 is het gelukt om de eerste Eendracht weer te water laten. Het huidige schip is gedoopt door voormalig Koningin Beatrix in 1989. De Eendracht vaart ook mee tijdens het evenement de Tall Ships Races 2022.

Ontdek de Eendracht

Royal Clipper

De Royal Clipper is het langste en grootste tall ship ter wereld waarop 227 gasten en 106 bemanningsleden kunnen verblijven. De Royal Clipper werd in 2001 officieel erkend als ’s werelds grootste vierkante tuigage door het Guinness World Records. Geïnspireerd door tall ship Preussen, is de Royal Clipper met maar liefst 5 masten en 42 zeilen uniek in zijn soort. Dit tall ship wordt tegenwoordig gebruikt als cruiseschip en is eigendom van Star Clippers, waarvan het hoofdkantoor in Luxemburg staat. Wist je dat de Royal Clipper drie zwembaden heeft? Je kan ook de masten beklimmen om het ‘kraaien nest’ te bereiken, waar je een schitterend uitzicht hebt.

Ontdek de Royal Clipper