Ga naar inhoud

De Bark Europa

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Het prachtige historische zeilschip de bark Europa kwam op 6 januari 2021 voor een aantal weken naar Harlingen. Deze schitterende driemaster vaart normaal rond deze tijd met betalende passagiers in de wateren van Antarctica. Haar bekendheid dankt ze veelal aan deze indrukwekkende expedities, maar helaas was dat door corona toen niet mogelijk. 

Over Bark Europa

De Bark Europa is in 1911 gebouwd als lichtschip en werd in de jaren 80 in Nederland omgebouwd tot zeilschip; een driemast bark. De bark Europa heeft vele continenten bezocht wordt daarom ook Ocean Wanderer genoemd. Het schip is met name bekend vanwege zijn jaarlijkse expedities naar Antarctica. De Bark Europa bracht in 2021 voor het eerst in twintig jaar een winter door in Europa in verband met de wereldwijde geldende coronamaatregelen.

Antarctica expedities

De Bark Europa is het meest bekend door haar expedities naar Antarctica, die ze ieder jaar tussen november en maart onderneemt. Vanaf het meest zuidelijke punt van Argentinië steekt het schip de beruchte Drake Passage over op weg naar Antarctica. Dolfijnen, albatrossen, stormvogels, jagers, sterns en meeuwen vergezellen het schip op weg naar het zuiden. Na een paar dagen bereikt het schip de South Shetland Islands, net ten noorden van het Antarctisch Schiereiland.

 

Tall Ships Races

De Europa neemt ook deel aan de Tall Ships Races, één de grootste internationale oceaanraces voor zeilopleidingsschepen ter wereld. Deze races worden per jaar in verschillende werelddelen gehouden en vaak komen er duizenden bezoekers op af. In 2022 speelt Harlingen weer een prominente rol als gasthaven van het maritieme evenement, waar jaarlijks tachtig tot honderd zeilgiganten aan deelnemen, met duizenden trainees uit ruim dertig verschillende landen. Zowel op zee als in de haven zijn de Tall Ships Races een echte traktatie voor iedereen die van zeilen houdt. Tijdens de race worden de schepen en de bemanning uitgedaagd als eerste te finishen. Bij zeilraces draait alles om teamwork, strategisch denken én plezier hebben. 

Alles over Tall Ships Races Harlingen 2022