De Holland

De Zeesleepboot De Holland is een stoer en monumentaal schip, dat gebouwd is in 1951. Van 1951 tot 1976 deed het schip als zeesleper dienst bij Rederij Doeksen. Deze unieke bergingsjager heeft 200 spectaculaire reddingen op haar naam. Harlingen is er trots op om werkhaven te zijn van dit historische schip. Wat dit schip zo uniek maakt? Dat lees je hier.

Passagiersdienst naar Terschelling

De Zeesleepboot De Holland is in meerdere opzichten een uniek stukje scheepsvaart. Het schip was oorspronkelijk een alternatieve passagiersdienst op de lijn van Harlingen naar Terschelling. Dat verklaart de aanwezigheid van sfeervolle salons in het schip. In de beginjaren voer de Holland als passagiersdienst met wel meer dan 800 passagiers aan boord!

Inzet van vrijwilligers

Nadat het dienst deed bij Rederij Doeksen, leek het er heel even op dat dit monument van Nederlandse scheepsbouwkunde verloren zou gaan. Maar dankzij de visie van Nederlandse bedrijven, overheden en instellingen konden fondsen bijeen worden gebracht voor het behoud van 'De Holland'. Met dank aan de inzet van vele vrijwilligers werd De Holland in oorspronkelijk staat teruggebracht en voorzien van moderne veiligheidsvoorzieningen. Dit stukje Hollandse glorie blijft hiermee voor het nageslacht bewaard.

Meer over De Holland

Het is de combinatie van de stoere uitstraling, elegante salons, en de historie - die de Holland zo aantrekkelijk en uniek maakt. Bovendien vind je aan boord de nog enige werkende 10-cilinder Werkspoor motor ter wereld. Bezoekers mogen overal een kijkje nemen, van de radiohut tot aan de kaarten- en machinekamer. De Zeesleepboot De Holland is ook te huur; tegenwoordig wordt dit monumentale schip ingezet voor arrangementen, evenementen en reizen.

Meer over De Holland

Meer schepen