Ga naar inhoud

Korpsschip de Sittard

Het korpsschip De Sittard is een voormalige mijnenveger en is in de jaren 50 gebouwd met de steun van de Amerikaanse overheid, als onderdeel van het Marshall-plan. Tot 1997 heeft De Sittard dienst gedaan als mijnenveger bij de Koninklijke Marine en werd daarna overgedragen aan de Zeekadetkorps Harlingen.

Zeekadetkorps Harlingen

Tot 1997 heeft De Sittard dienst gedaan als mijnenveger bij de Koninklijke Marine en werd daarna overgedragen aan de Zeekadetkorps Harlingen. Het schip wordt momenteel ingezet voor het opleiden van een maritieme jeugdvereniging met jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar. De Sittard was in 2017 betrokken bij de opnames van de internationale oorlogsfilm ‘Dunkirk’, waardoor er genoeg geld vrij kwam om het 65 jaar oude schip te restaureren.
 

Maritieme geschiedenis

In het hart van de maritieme geschiedenis staat het opleidingsschip Sittard als een levendig eerbetoon aan het verleden. Gebouwd in het gedenkwaardige jaar 1956, dit schip, een heus meinesweeper, behoort tot de indrukwekkende Western Union / Dokkum klasse.

Met een verplaatsing van 540 ton en een lengte over alles van 46.965 meter, snijdt de Sittard majestueus door de golven. Haar breedte van 8.00 meter en diepgang van 2.75 meter geven haar de stabiliteit en kracht om onverschrokken de zeeën te doorkruisen.

De krachtige hartslag van dit schip komt voort uit twee imposante 1250 pk MAN-motoren, die haar voortstuwen met een energie die resoneert met de opwinding van het zeeavontuur. 

Meer informatie over Korpsschip de Sittard