Ga naar inhoud

De Stenen Man

Het leven met de zee. Daar weten we in Harlingen alles van. Het standbeeld van de Friese stadhouder Caspar del Robles (ook wel ‘de Stenen Man’ genoemd) refereert aan de dijkversterking in het jaar 1575 en is een Rijksmonument. Het is een replica van de oorspronkelijk grenspaal. Het standbeeld werd, oorspronkelijk, in het jaar 1576 in Harlingen geplaatst. Het rijksmonument, in het Fries genaamd “de Stiennen man” is te vinden op de Westerzeedijk. 

De Stenen Man

Dokwerkers - verdeeld in verschillende teams van 300 mensen - werkten dag in, dag uit aan het herstel van de Westerzeedijk. Tegenwoordig vormt de Stenen Man een iconische plek in onze zeehavenstad; een plek waar land en zee elkaar ontmoeten. Maar ook een plek om te genieten van het uitzicht, en om terug te denken aan de geschiedenis. Want zonder deze mensen was Harlingen niet geweest wat het nu is.

Caspar del Robles

Deze replica van De Stenen Man (eerst 'Terminus' geheten) houdt, staande op de Westerzeedijk, de herinneng levend aan de Spaanse stadhouder Caspar de Robles. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog was Robles aangesteld door de koning Filips II als stahouder van Friesland. Op de replica van de oorspronkelijke grenspaal wordt de Spaanse stadhouder in het Latijn geprezen met lovende woorden. De gezichten van De Stenen Man kijken uit naar het Noorden en Zuiden, zo houdt de stadhouder de dijken in de gaten. In Harlinger volksverhalen kreeg De Stenen Man een rol vegelijkbaar met die van een ooievaar. Als zwangere Harlinger vrouwen even rust wilden, dan stuurden ze hun kinderen naar de dijk naar de dijk met de leugen dat als ze drie rondjes om het monument zouden lopen, er snel een nieuw broertje of zusje zou komen.