Ga naar inhoud

Broken Jug

Maak kennis met wereldberoemd kunstenaar Frank Stella en één van zijn meesterwerken: de Broken Jug. Het sculptuur is een stukje landschapskunst van formaat en is niet te missen. Zijn uitbundige en indrukwekkende vormen trekken je aandacht van afstand. Bovendien is de Broken Jug verlicht op basis van het getij. De invloed van eb en vloed is namelijk gevisualiseerd op het sculptuur, wat zorgt voor een wonderlijk schouwspel. Het kunstwerk is te bewonderen op de kop van de langparkeerterreinen (vlakbij de Tjerk Hiddessluizen). Het kunstwerk fungeert aan de Harlingerstraatweg als 'poort naar de stad'. Met de plaatsing van de Broken Jug is Harlingen, Noordwest Friesland en de provincie Friesland een nieuwe landmark rijker. 

Over Frank Stella

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella staat bekend om zijn minimalistische schilderijen en driedimensionale werken. Hij slaagde erin om zijn vorige exposities te tentoonstellen in het Museum of Modern Art in New York, maar ook in Europa én Azië. Daarnaast ontving hij in 2009 de National Medal of Arts door de destijds gekozen president Barack Obama. Hij wordt gezien als een belangrijk, toonaangevend kunstenaar. Zijn kunstwerken (waar de Broken Jug er één van is) worden op diverse plekken in de wereld ten toon gesteld, zoals in Toronto, Los Angeles en Singapore. In 2019 was Frank Stella samen met de toenmalige burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, op locatiebezoek in Harlingen. Toen wist hij zeker dat Harlingen, daar waar land en zee elkaar ontmoeten, een mooie locatie zou zijn voor zijn kunstwerk. Het deed hem denken aan de plek waar hij opgroeide. 

Biografie en kunstwerken van Frank Stella
Meesterwerk Broken Jug. Het kunstwerk fungeert aan de Harlingerstraatweg als 'poort naar de stad'.

"I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts."

- Frank Stella, 2019

Broken Jug

Frank Stella heeft veel tijd en passie toegewijd aan het vervaardigen van de Broken Jug. Om de Broken Jug te maken, heeft de kunstenaar metalen materialen gebruikt om uiteindelijk een sculptuur te kunnen creëren van maar liefst veertien meter hoog en 45 ton zwaar. Aanvankelijk zou het kunstwerk geplaatst worden naast een stadion in Miami, maar het enthousiasme ontbrak daar. Na een poging om hem in het Franse stadje Cherbourg te plaatsen, waarbij hoge kosten de spelbreker zouden zijn, zou het kunstwerk via Harlingen terug naar Amerika worden gestuurd. In onze havenstad werd hij nog tot in de details gepolijst, maar na de inzet van Joop Mulder veranderde alles.

Bekijk hier hoe de Broken Jug geplaatst werd

Sense of Place

Joop Mulder (1953 - 2021) was de oprichter van het Oerol-festival op Terschelling en boegbeeld van Sense of Place. Sense of Place maakt met culturele landschaps-projecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar voor een breder publiek. Joop Mulder wilde het kunstwerk graag integreren in het verhaal van Sense of Place; dus benaderde hij de gemeente Harlingen en Súdwest-Fryslân. Zijn idee was om de Broken Jug langs de zeedijk te plaatsen, nabij Harlingen. Het college van B&W van de gemeente Harlingen heeft zich sindsdien ingezet om Broken Jug in Harlingen te houden. Na een akkoord van de gemeenteraad (en in overeenstemming met Frank Stella), wordt het kunstwerk uiteindelijk geplaatst op de kop van de langparkeerterreinen voor eilandbezoekers. De droom van Mulder is hiermee uitgekomen; ook al wacht de Broken Jug in de tussentijd al meer dan twee jaar in de industriehaven van Harlingen op een plekje. Vanaf oktober 2021 was het eindelijk zover, toen het kunstwerk zijn vaste plaats kreeg in Harlingen.

Lees meer over Sense of Place