Atelier Swoop

Harlingen, één van de Friese elf steden; de enige stad direct gelegen aan zee. De zee die de stad zo’n rijke historie en eigen karakter heeft gegeven en tot op de dag van vandaag de dynamiek brengt die Harlingen zo bijzonder maakt. Een stad met vele mogelijkheden voor zowel bedrijven, bewoners als bezoekers. Harlingen kent dan ook vele ondernemers met ieder een heel eigen verhaal. Hoe is het om te ondernemen in onze bijzondere havenstad gelegen aan zee?

Atelier Swoop is een Scandinavische concept store gevestigd op de Grote Bredeplaats 9. Een winkel vol Scandinavische interieur- en lifestyle producten. Ook kun je bij Atelier Swoop terecht voor een lekker kopje koffie met stukje huisgemaakte taart die met veel liefde en aandacht gemaakt is. Maar wie is Atelier Swoop en wat is het verhaal achter deze Scandinavische conceptstore aan zee?

Het begin van Atelier Swoop

De gezichten achter Atelier Swoop zijn Geertje Veenstra en Beau Ann Johansen. Geertje runde al 20 jaar samen met haar dochter een kinderkledingwinkel en vond het tijd voor iets nieuws. Schoondochter Beau Ann haar droom was altijd al een koffiezaak beginnen. Zo begonnen de twee te sparren en kwamen ze op het idee om een koffiezaak te combineren met interieurspullen. Met hun liefde voor het Scandinavische interieur zijn ze de uitdaging aangegaan en kwam Atelier Swoop tot stand. Beau Ann en Geertje zijn in november 2019 begonnen en hebben al veel hebben succes geboekt. De naam ‘Swoop’ is ooit verzonnen door Geertje en is afgeleid van een personage uit een film.  

 

Bijzondere klanten

De doelgroep van Atelier Swoop is erg breed en heel bijzonder.  “Mensen uit het hele land komen speciaal voor onze winkel naar Harlingen toe.” vertelt Geertje. "Het zijn geen klanten die in en uit lopen. Veel klanten blijven hangen voor een bakje koffie met wat lekkers en kijken hun ogen uit in de winkel".

De klant die het meest bijgebleven is, is een klant die haar woonkamer liet inrichten door Atelier Swoop. “Ze was zo onder de indruk van onze winkel en wilde de sfeer van de winkel ook graag in haar huis hebben.” vertelt Beau Ann. Ook trekt de winkel internationale klanten aan.  Zo was er een Brits stel die de hele wereld over ging en speciaal voor Atelier Swoop naar Harlingen was gekomen. Daarnaast heeft Atelier Swoop al in verschillende magazines gestaan. De Art Director van Four Seasons is altijd al een klant geweest en heeft een artikel over de winkel geschreven. Als absoluut hoogtepunt heeft Atelier Swoop een tijdje geleden in de LINDA gestaan, waar Geertje en Beau Ann erg trots op zijn.

“Mensen uit het hele land komen speciaal voor onze winkel naar Harlingen toe.”

- Geertje

Ondernemen aan Zee

Het ondernemen in Harlingen vinden beide dames erg divers. “Mensen vinden de stad Harlingen prachtig, en daarom onze winkel ook.” vertelt Beau Ann. “Onze zaak past ook heel goed in Harlingen, de Scandinavische kust zie je ook terug in onze winkel.”  Ook valt de vrolijkheid van hun klanten ze op. “Bezoekers van Harlingen verkeren vaak in de vakantiesfeer, dus die hebben meestal een goed humeur.” vertelt Geertje. 

Het leukste van ondernemen vinden Geertje en Beau Ann dat ze alles zelf in handen hebben. Samen bepalen ze wat ze in de winkel willen hebben staan en welke merken ze willen verkopen. Van woonspullen tot brei-activiteiten, van koffie tot een heerlijk stukje taart. Daarnaast nemen ze zelf ook spullen mee uit de Scandinavische landen waardoor de winkel gevuld is met unieke merken. "Je trekt mensen naar je toe die daar ook van houden en dat is nou echt het leuke van ondernemen.” vertelt Geertje.

“Mensen vinden de stad Harlingen prachtig en daarom onze winkel ook.”

-Bean Ann

Genieten van het succes

Atelier Swoop heeft nog vele plannen. Ze hebben nieuwe merken op het oog en zouden graag verder willen gaan met interieurstyling voor klanten. “De vraag is er, nu gaan we kijken hoe we er op in kunnen spelen.” vertelt Beau Ann. Maar ook willen ze even stil staan bij het succes. Ze zijn nog geen jaar bezig en hebben nu al zo’n goedlopende zaak. Beau Ann vertelt: “Het heeft juist wel zijn charme dat we dit met z’n tweeën doen en niet zo groot zijn.” Een tweede vestiging zien de dames dan ook niet snel gebeuren maar dat hoeft voor hun beide ook niet. Ze zijn erg tevreden hoe het nu gaat en hopen vooral de leuke klanten te blijven ontvangen in hun winkel.

Waarom je Atelier Swoop niet moet overslaan

Volgens Geertje en Beau Ann mogen bezoekers tijdens een bezoek aan Harlingen Atelier Swoop niet overslaan, omdat ze in hun winkel het ultieme vakantiegevoel krijgen. Bij Atelier Swoop kunnen klanten even tot rust komen. “Onze winkel is meer dan alleen koffie, meer dan alleen een interieurwinkel. Atelier Swoop is een echte belevenis.” vertelt Beau Ann. In de winkel wordt door beide dames veel werk en aandacht gestoken. “Onder het genot van iets lekkers zorgen wij voor een herinnering aan onze winkel en een herinnering aan Harlingen.” aldus Geertje.

Andere interessante blogs