Oude Buitenhaven

De Oude Buitenhaven fungeert als poort naar de stad. Het is een haven voor diverse schepen, bijvoorbeeld om aan te meren bij het zogenoemde 'Plankenpad' of om koers te zetten richting de Noorderhaven, Zuiderhaven of de Waddenzee. 

Oudste buitenhaven van Harlingen

De exacte datum waarop de Oude Buitenhaven is ontstaan, is niet bekend. Er wordt echter gespeculeerd dat deze haven al rond 1502 zou hebben bestaan. In dit jaartal werden er zware verwoestingen aangebracht door ernstige stormvloeden. Dit bedreigde ook het voormalige kasteel van Harlingen, het Blokhuis, dat gebouwd werd door Albrecht hertog van Saksen. Uit archieven blijkt dat dit kasteel grensde aan de Oude Buitenhaven.

Havenplein Harlingen

Verbonden met de havens

De oudste buitenhaven van Harlingen is direct verbonden met de Noorderhaven en de Zuiderhaven. Tussen het Station Harlingen Haven en de veerbootterminal op de Waddenpromenade, precies in het midden, ligt de Oude Buitenhaven. Tijdens je bezoek aan Harlingen zul je deze haven dan ook niet missen. De haven is omringd door prachtige panden, zoals Hotel Zeezicht, 't Havenmantsje en de Poffertjeskraam Harlingen. Het 'Plankenpad' is de stijger waaraan de schepen van de historische Bruine Vloot gemeerd liggen. Aan de Noordkant van de Oude Buitenhaven vind je de het beeldje van de Tobbedanser. De haven is een iconische plek in Harlingen, en alom geliefd bij fotografen.