Jouw stedentrip in Friesland begint in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Overweeg je een citytrip in Friesland? Stel jezelf dan niet de vraag óf je gaat, maar wanneer je gaat. In Friesland is namelijk ontzettend veel te ontdekken tijdens een citytrip. Niet alleen vanwege de rijke cultuur en bijzondere geschiedenis van de provincie, ook op andere vlakken overtreft Friesland gegarandeerd je verwachtingen. Bovendien heb je voor een citytrip naar Friesland de ruime keuze uit maar liefst elf prachtige steden, waaronder Harlingen. Een stad vol geschiedenis, cultuur, musea, restaurants, winkels, terrassen en unieke bezienswaardigheden. Harlingen, Welkom aan Zee!

Stedentrip in Harlingen

Tijdens je citytrip in Harlingen wordt je meegenomen langs eeuwenoude pakhuizen en adembenemende gevels die het verhaal van de stad vertellen. In de levendige binnenhavens maak je kennis met het nautische verleden waaraan de stad ook vandaag de dag haar bruisende karakter te danken heeft. De sfeervolle straatjes, gezellige terrassen en het unieke winkelaanbod maken Harlingen een plek waar iedereen zich vermaakt, welkom voelt en tot rust komt. Het Harlinger strand en het ruisen van haar zee maken die ontspanning compleet.

Cultuur snuiven in de Friese zeehavenstad

Wanneer je in Harlingen aankomt wordt je direct ondergedompeld in de rijke historie en het nautisch verleden van de havenstad. Hoewel Harlingen niet de grootste van de Friese elf steden is, is het wel de stad met de hoogste monumentendichtheid. Zo zijn er 600 rijksmonumenten en meer dan 140 gemeentelijke monumenten in Harlingen te vinden. De stad ademt cultuur. Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel de gehele binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Benieuwd welke bezienswaardigheden je tijdens je citytrip in Harlingen allemaal kunt bezoeken? Hieronder vind je het volledige aanbod. 

Ontdek de monumenten
Tsjerk Hiddes monument in Harlingen op de Grote Bredeplaats

Eten en drinken in het bourgondische Harlingen

Wie aan Harlingen denkt, die denkt waarschijnlijk niet direct aan fine dining. Het aanbod van de stad reikt echter verder dan je misschien in eerste instantie zou denken. Heb je trek in wat gekregen tijdens je citytrip, dan kun je terecht bij één van de verschillende bistro’s, grand café’s of restaurants in de stad. 

De binnenstad van Harlingen staat daarnaast bekend om haar gezellige terrassen, waar je na een lange dag cultuur snuiven of winkelen kunt neerstrijken om gezellig na te borrelen. Liefhebber van speciaalbier? Dan raden we je zeker aan om tijdens je citytrip ook een bezoek te brengen aan Havenbrouwerij Het Brouwdok, ook wel de thuishaven van Harlingen genoemd. Hun Baltic Porter werd verkozen tot het beste bier van Noord Nederland, die moet je dus eigenlijk wel een keer geproefd hebben.

Smaken verschillen, maar in Harlingen is er voor ieder wat wils. Ontdek hieronder het volledige horeca-aanbod.

Bekijk alle horeca

Gezellig winkelen tijdens je citytrip

Is jouw citytrip niet compleet zonder een middagje gezellig winkelen? Ontdek zelf het volledige winkelaanbod van Harlingen door tijdens je citytrip door de verschillende gezellige straatjes en steegjes van de binnenstad te lopen. In Harlingen zijn ruim 80 winkels te ontdekken, waaronder veel unieke boutiques en lifestyle winkels. Daarnaast vind je ook veel bekende winkelketens in en rondom de binnenstad, zoals Bristol, Bruna, HEMA en Action bijvoorbeeld. Er is ruim voldoende aanbod in Harlingen om een middag gezellig te kunnen shoppen.

Direct ontdekken welke winkels er in Harlingen te vinden zijn? Hieronder hebben we het volledige aanbod aan winkels op een rijtje gezet.

Ontdek de winkels

Stedentrip aan zee

Wie na zijn citytrip of enerverende bezoek aan de binnenstad even helemaal tot rust wil komen in de natuur, wordt in Harlingen op zijn wenken bediend. Harlingen grenst namelijk aan het Waddenzee Werelderfgoed en biedt naast de reuring in en rondom de havens, ook de rust van de zee. Op loopafstand van de binnenstad is het Harlinger strand te bereiken. Een plek waar eb en vloed het voor het zeggen hebben en de perfecte plek om aan het einde van de dag te genieten van de ondergaande zon. Om even lekker uit te waaien en helemaal tot jezelf te komen.

Alles over het Harlinger strand

Onvergetelijk overnachten tijdens je citytrip in Harlingen

Harlingen staat bekend om haar gastvrijheid en beschikt dan ook over een ruim aanbod aan hotels, bed and breakfasts en andere accommodaties om de nacht door te brengen. Wie tijdens zijn stedentrip in Harlingen wil overnachten hoeft dan ook niet lang te zoeken. Ga je wel uitgebreid op zoek naar de perfecte plek om de nacht door te brengen, dan ontdek je al snel dat er een aantal accommodaties zijn die je overnachting onvergetelijk zullen maken. Denk bijvoorbeeld aan een overnachting bovenop een monumentaal pand, in een vuurtoren, havenkraan of trechter.

Wil je direct naar de perfecte overnachting voor jouw stedentrip op zoek? Hieronder vind je alle accommodaties overzichtelijk weergegeven.

Zorgeloos met de trein naar Harlingen

Veel mensen kiezen er tijdens een citytrip voor om de auto thuis te laten en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Gelukkig beschikt Harlingen over een uitstekende bus- en treinverbinding. Vanaf Leeuwarden reis je met trein door het prachtige Friese landschap in iets minder dan een half uur naar het station in Harlingen Haven. Daar aangekomen maak je vrijwel direct kennis met het nautische karakter van de havenstad en ben je op loopafstand van het centrum. Je stedentrip begint dus direct vanaf het moment dat je de trein uitstapt.

Meer over van en naar Harlingen

Harlingen is gemakkelijk te bereiken met de auto

Kom je voor je stedentrip in Harlingen liever met de auto? Vanaf de afsluitdijk rijdt je al snel afslag Harlingen tegemoet, of je rijdt langs Leeuwarden via de A31 richting de stad. Wanneer je in Harlingen aankomt heb je de beschikking over ruime, toegankelijke en in sommige gevallen zelfs bewaakte parkeergelegenheid. Je hoeft je in Harlingen dus eigenlijk nooit zorgen te maken over het parkeren van je auto. Zo weet je zeker dat je citytrip een ontspannen start kent.

Ga je graag goed voorbereid op pad? Ontdek dan direct alle parkeermogelijkheden in Harlingen.

Meer info over parkeren in Harlingen

Meer blogs over Harlingen