Harlingen, één van de Friese elf steden; de enige stad direct gelegen aan zee. De zee die de stad zo’n rijke historie en eigen karakter heeft gegeven en tot op de dag van vandaag de dynamiek brengt die Harlingen zo bijzonder maakt. Een stad met vele mogelijkheden voor zowel bedrijven, bewoners als bezoekers. Harlingen kent dan ook vele ondernemers met ieder een heel eigen verhaal. Hoe is het om te ondernemen in onze bijzondere havenstad gelegen aan zee?

Achter de dijk in de Nieuwe Willemshaven is het Brouwdok te vinden. De brouwerij van Gerard Ypenga waar bijzondere bieren worden gebrouwen met een Harlinger randje. Een unieke brouwer met een fantastische locatie aan de haven inclusief proeflokaal. Hoe is het om bier te kunnen brouwen aan de Waddenzee?

Een uit de hand gelopen hobby

Gerard is na een loopbaan in de zeevaart terecht gekomen in Amsterdam, werkzaam in de ICT. Een heel ander bestaan dan wat hij nu kent. Na een lange week werken hield hij ervan om het weekend af te trappen met een koud pilsje op het terras: ‘’Ik wist eigenlijk niet beter. Kleine glaasjes voor hoge prijzen. Op een dag heb ik mijn stoute schoenen aan gedaan en bestelde ik een speciaal biertje. Ik wist niet wat ik proefde. Echt fantastisch!’’ Speciaal bier drinken werd een nieuwe hobby en Gerard verdiepte zich in de Belgische, Duitse en Amerikaanse bierculturen. Een andere hobby was nog altijd het fietsen. Hij werd lid van FC Trappist, een vereniging gesponsord door een brouwerij notabene. Door deze samenloop van omstandigheden wist de geboren Fries zeker: ‘Ik wil ook bierbrouwen.’ 

Van zolderkamer naar Nieuwe Willemshaven

Uiteindelijk is het allemaal dus begonnen in Amsterdam. Op 2 hoog woonde Gerard en op 4 hoog werd er geëxperimenteerd en gebrouwen. Dat ging voortvarend. Hij volgde cursussen, lag contacten met veel verschillende brouwerijen door Nederland en werd uiteindelijke bierkeurmeester. Bierbrouwen werd toen meer dan alleen een passie. Bierbrouwen was zijn leven. 

Maar de huur van dat zolderkamertje werd hem toch te veel. ‘’Ik besloot toen om weer terug te gaan naar mijn roots. Terug naar Friesland.’’ vervolgt Gerard. Het was de tijd dat bierbrouwen nog niet zo’n hype was. Er waren bijna geen andere brouwerijen in de provincie. ‘’Harlingen is nog altijd de perfecte stad om dit te doen. Er komen genoeg toeristen en daarnaast wonen mijn broer en ouders ook in de buurt. Bovendien is de reistijd tussen Harlingen en Amsterdam ook maar een uurtje.’’ Later is ook de woning van Gerard ingeruild voor een vaste plek in Harlingen en stopte hij in de ICT. Hij zette zich volledig in voor de bierbrouwerij. Na een paar tijdelijke locaties zit het Brouwdok op de Nieuwe Willemshaven. Aan deze bijzondere locatie, op het dok, heeft de brouwerij ook zijn naam te danken.
 

''De beleving klotst hier werkelijk over de kade''

- Gerard Ypenga

Het Brouwdok kent veel verschillende bezoekers, zolang het maar echte bierliefhebbers zijn. Hoewel in de zomer van 2019 de brouwerij vooral werd bezocht door de lokale inwoners, vinden toeristen steeds vaker hun weg richting het Brouwdok. Ook de gemiddeld leeftijd is langzaam aan het veranderen. Waar voorheen vooral de 40-plussers vaste klant waren, is deze nu veel meer gevarieerd geworden. ‘’Het is een mengelmoes van klanten. Het zijn vooral vrije geesten die komen voor een genietmoment aan de Waddenzee‘’

 

Ondernemen aan Zee

“De beleving klotst hier werkelijk over de kade” vervolgt Gerard “We hebben de mooiste plek van heel Nederland.” Je zou Gerard kunnen omschrijven als een typische Harlinger ondernemer. Altijd bezig, altijd hard werken, maar wel met ontzettend veel plezier. Hij geniet niet alleen van de vrijheid van het ondernemen, maar vooral ook van het zelf bierbrouwen. 

Door het runnen van de brouwerij komt hij in contact met veel verschillende mensen. ’’Ik ben vaak geholpen door lokale ondernemers. Het is echt een beetje ons kent ons in de stad.’’ Hij twijfelde daarom ook niet om een keer iets terug te doen voor Harlingen. Om de Bruine Vloot door de coronacrisis te slepen, lanceerde hij een uniek speciaal bier: het Red de Vloot bier. Het Brouwdok schonk alles aan Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen, waar je dit bier kan bestellen. 

Waarom je het Brouwdok zeker niet moet overslaan tijdens een bezoek aan Harlingen

‘’Bij ons gaat het niet om gieten, maar om genieten.’’ vertelt Gerald met trots. De brouwerij zelf is erg ruim. Het is een gezellige plek om naar toe te gaan en om elkaar te ontmoeten vlak buiten het centrum van Harlingen. In de avond kan je genieten van de zonsondergang met zicht over de Waddenzee , onder het genot van één van de bijzondere bieren van het Brouwdok op hun terras of in het proeflokaal. Het is dé plek waar mensen samen opzoek gaan naar unieke smaken en naar authenticiteit. ‘’Dat is ook wat Harlingen en het Brouwdok gemeen hebben.’’ besluit Gerard tot slot. ‘’Tijd, rust, uitzicht en authenticiteit. Hiervoor komen de mensen naar de stad en onze brouwerij.’’ 

Andere interessante blogs