Staycation: 24 uur in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Met prachtige oude pakhuizen, historische gevels, sfeervolle straatjes, grachten en bruggetjes is Harlingen één van de meest romantische havensteden van Nederland. Ben jij klaar voor een staycation in deze Friese zeehavenstad? We nemen je 24 uur mee op pad langs de leukste highlights van Harlingen.

08:00 uur: Een ochtendwandeling door Harlingen Haven

Start je staycation in Harlingen met een rustgevende ochtendwandeling over de Zuiderpier, een lange, gebogen strook met een aan de ene kant uitzicht op de Waddenzee en aan de andere kant zicht op de boten die Harlingen Haven naderen. Luister naar het geluid van de zee en de meeuwen, en snuif de zilte geur op die hier overal in de lucht hangt. Vervolg je wandeling over de keermuur, een belangrijke plek die de bewoners beschermt tegen hoge waterstanden. Ontdek de binnenhavens van Harlingen en maak kennis met het roemrucht nautisch verleden van Harlingen. Sluit de wandeling af in de historische binnenstad met een laat ontbijt of koffie bij Brasserie Booming, vanwaar je uitkijkt over de grachten van Harlingen.

Ontdek de havens

10:00 uur: Ga op ontdekkingstocht in museum het Hannemahuis

In hartje Harlingen vind je het Hannemahuis, het centrum voor Harlinger cultuur en historie. Het museum, gevestigd in de voormalige koopmanswoning van de welgestelde familie Hannema, weerspiegelt de rijke geschiedenis van de oude havenstad met een collectie zeegezichten, scheepsmodellen, ambachtelijk werk van zilversmeden en andere vaklieden. Het Hannemahuis biedt naast een vaste collectie ook wisselende tentoonstellingen. Bekijk het actuele programma hier.

Meer over het Hannemahuis

11:30 uur: Een stadswandeling door de historische binnenstad

Bewonder de oude pakhuizen, historische gevels, sfeervolle straatjes, grachten en bruggetjes tijdens een stadswandeling met een gids die je vertelt over de rijke historie van de binnenstad van Harlingen.

Ontdek de binnenstad

13:00 uur: Lunchen en winkelen

Maak de historische stadswandeling af met een lunch bij Eetcafé Nooitgedagt, gevestigd in een van de oudste bewaarde pakhuizen van Harlingen. Op zoek naar bijzondere lokale winkeltjes? Struin dan langs Scandinavische concept store Atelier Swoop en woonwinkel Binnen en Buiten voor unieke items.

15:00 uur: Ontdek Harlingen vanaf het water

Harlingen heeft een indrukwekkende haven met zo’n 70 historische klippers en tjalken, en ook zeiljachten en motorboten meren hier aan wat zorgt voor reuring in de haven. Wil jij zelf op avontuur gaan op het water? Ga dan op een rondvaart, zeil mee met de Bruine Vloot of ga een dag sportvissen op de Waddenzee.

Op het water

18:00 uur: Geniet van een biertje en visje aan de haven

Zin in een biertje of visje aan de haven? Aan De Nieuwe Willemshaven geniet je van een Harlinger biertje bij Havenbrouwerij Het Brouwdok of proef je de zilte zee met een lekkerbek, gebakken kibbeling of makreel op het zonnige terras van Jonas met uitzicht op de Waddenzee. 

21:00 uur: Zonsondergang op het strand van Harlingen

Sluit de staycation in Harlingen af met een zonsondergang op het mooie Harlinger Strand, gelegen aan de Waddenzee. Nog trek? Bij Strandpaviljoen ’t Zilt heb je een ruime keuze uit royale borrelplanken vol lekkers!

Meer over het Harlinger strand

23:00 uur: Bijzonder overnachten

Wil je na zo’n heerlijke dag ook bijzonder overnachten in Harlingen? Bekijk dan onze blog ‘Bijzonder overnachten in Harlingen’ en ontdek de leukste accommodaties van de stad. Of kijk op de pagina bezienswaardigheden en activiteiten in Harlingen voor meer leuke highlights van Harlingen. 

Bijzonder overnachten in Harlingen