Ga naar inhoud

6x typisch Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Waarvoor kom jij naar Harlingen? Om lekker uit te waaien, zilte lucht te snuiven, lokaal te eten, de gezelligheid op te zoeken of om je juist even he-le-maal af te sluiten? Al die dingen, ook al spreken ze elkaar soms tegen, zijn typerend voor Harlingen als vakantiebestemming. Wanneer jouw verblijf er weer op zit, zou je wel willen dat je iets van dat gevoel mee kon nemen. Met deze zes producten neem je een stukje Harlingen mee naar huis. 

1. Harlingen Welkom aan Zee-gebak

Bakkerij Elsinga is een waar begrip in Harlingen. Deze bakkerij vestigt zich al sinds 1872 in de Voorstraat. Het prachtig onderhouden pand is al een feest om te bezoeken en de lekkere gebakjes zijn daarmee een soort van, nou ja, kers op de taart. Er is één lekkernij die we je zeker willen aanraden: het Harlingen Welkom aan Zee-gebakje! Zo heten wij en de Harlinger ondernemer je graag welkom in onze prachtige stad.

2. Harnser Havenwater

Het is je misschien opgevallen dat veel Friese plaatsen en steden hun eigen borrel hebben. Kruidenbitter van het eiland, een Liwwadder slokje uit de hoofdstad, beerenburglikeur uit Bolsward. Ook Harlingen heeft haar eigen heerlijke drankje, het Harnser Havenwater. Harnser Havenwater is een likeur met bruine rum, vanille, karamel en verse citrusvruchten en het is dus perfect als digestief. Wil je een flesje mee naar huis? Je haalt de Harlinger likeur bij de Plus Lunenborg. De fles is te herkennen aan het label, waar het officiële stadswapen van Harlingen op gedrukt staat.

3. Een bijzondere vlag

Nog even over dat wapen gesproken, een deel daarvan is terug te zien in de vlag van Harlingen. Als je door de stad loopt, kom je die vlag overal tegen. Op gevels, als magneetjes of stickers of wapperend in de waddenwind. In het midden van de blauwgele vlag prijkt het eeuwenoude wapen van Harlingen: twee rode vlakken met daarin ieder drie gouden lelies die Mariaverering symboliseren, en twee witte vlakken met daarin de drie rode kruizen van Sint Michael.

Tip: voor souvenirtjes of tips over jouw verblijf in Harlingen, ga je naar het toeristisch informatiepunt aan de Grote Bredeplaats 12. Tourist Info Harlingen is geopend op maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

4. Aardewerk en tegeltjes

Oké, dit is betreden op eigen risico. Het winkeltje van de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek staat namelijk vol met spullen die je mee naar huis wilt nemen. De aardewerk- en tegelfabriek is een van weinige, nog echte tegelfabrieken. Dat is dan ook de reden dat deze Harlinger tegeltjes de hele wereld over gaan, van Nyborg tot New York. In het winkeltje aan de Voorstraat verkopen ze zowel klassieke als moderne tegeltjes. Lees hier het hele verhaal van de Harlinger Aardwerk & Tegelfabriek.

5. Stay hydrated

Deze zomer was Harlingen voor de derde keer gaststad van de Tall Ships Races. Met ruim 300.000 bezoekers was ook deze editie van dit maritieme evenement weer een groot succes. In het kader van de TSRH22 ontwierp Join the Pipe een herbruikbare Harlingen-waterfles, die nu te koop is bij meerdere ondernemers uit de stad en bij Tourist Info Harlingen. Dit duurzame souvenirtje is niet alleen prettig voor het oog, maar ook goed voor het milieu. Die kun je dus zonder zorgen meenemen!

6. Skyline

Als je goed naar het ontwerp op de Harlingen-waterfles kijkt, zie je hierop de Harlinger haven afgebeeld. De contouren van de stad geeft dat wat Harlingen bijzonder maakt mooi weer. Dit volgende typische Harlinger product gaat daarin nog net wat verder, en laat de hele skyline zien. Zo heb je ook thuis uitzicht op onder andere de Sint-Michaëlkerk, de vuurtoren, de haven en de Stenen Man. De skyline is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.   

Benieuwd naar meer moois in Harlingen? In deze blog lees je welke galeries, ateliers en kunstenaars er in de havenstad te vinden zijn.

Meer blogs over Harlingen