Ga naar inhoud

Galeries, ateliers en kunstenaars

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Een levendige artistieke oase in de Koningsbuurt, een mooie galerie met hedendaagse kunst en talloze kleine ateliers in historische panden: in Harlingen bruist het van de kunstenaars. De ligging van Harlingen aan zee en het aanwezige culturele erfgoed zorgen ervoor dat Harlingen in trek is bij kunstenaars. Wij zetten een aantal ateliers galeries en kunstenaars op een rijtje die Harlingen voorzien van extra kleur.

Galerie de Vis

Ben jij een liefhebber van hedendaagse kunst? Dan is een bezoekje aan Galerie de Vis zeker de moeite waard. De galerie vertegenwoordigt hedendaagse kunstenaars, voornamelijk uit Nederland, waarbij het accent van de collectie ligt op het landschap. Van dromerige, kleurrijke landschappen van de Friese expressionist Gerrit Benner tot de wijdse Friese landschappen van landschapskunstenaar Jentsje Popma: je kan het allemaal bewonderen bij Galerie de Vis, gevestigd in een prachtig pand aan de Noorderhaven. Verliefd geworden op een schilderij? Galerie de Vis biedt de aankomend verzamelaar een uitgebreide collectie moderne kunst, dus wie weet ben jij na een bezoek wel eigenaar van een prachtig stuk hedendaagse kunst!

Lees meer over Galerie de Vis

Atelier BB Aansee

Kunst met als thema het kustlandschap in al zijn facetten. Dat is het uitgangspunt van schrijver/beeldend kunstenaar Wilco Berga en ontwerpster Tanja Blokland, die samen eigen werk exposeren in hun atelier, genaamd Atelier BB Aanssee. Het atelier is gevestigd in een monumentaal pand aan de Zuiderhaven, een prachtige locatie direct aan het water. Wil jij de rijke verzameling vogelobjecten van Tanja Blokland en de beeldende kunst en literatuur van Wilco Berga bewonderen? Wandel tijdens je bezoek aan Harlingen over de Zuiderhaven en wie weet zie jij de kunstenaars wel live aan het werk. De expositieruimte is ook geopend op afspraak.

Lees meer over Atelier BB Aansee

Werkplaats12

Werkplaats12 is de artistieke oase van beeldend kunstenaars Erik Sok en Ellen van Putten. In hun opvallende, gele woon-werk-loods in de Koningsbuurt maken ze kunst, geven workshops en houden kunstexposities, zowel met eigen werk als met gastkunstenaars. Waar kunstenares Ellen Putten zich vooral richt op het maken van fragiele bic-pen tekeningen geïnspireerd op de natuur, maakt kunstenaar Erik Sok vooral conceptuele kunst in de vorm van grote en minder grote installaties. Daarnaast kan je bij Werkplaats12 ook ruimtelijke kunstwerken huren voor evenementen. Kortom Werkplaats12 is een inspirerende plek die je zeker niet mag missen tijdens een bezoekje aan Harlingen!

Meer over Werkplaats12

Atelier Jet Twijnstra

In de gezellige Brouwersstraat vind je Atelier Jet Twijnstra, een galerie en atelier in één waar het werken met keramiek centraal staat. Kunstenares Jet Twijnstra maakt hier organische kunstwerken van keramiek waarin beweging en verrassing een belangrijke rol spelen. Wil je zelf met klei aan de slag? Naast het maken van keramische kunstobjecten geeft Jet Twijnstra ook cursussen en workshops aan kinderen, jongeren en volwassenen. Kleifeestjes voor kinderen, kennis maken met verschillende basistechnieken of het zelfstandig creëren van je eigen kunstwerk: iedereen is welkom voor een workshop in Atelier Jet Twijnstra en krijgt professionele begeleiding van de ervaren kunstenares zelf.

Kunstcollectief Harlingen

Het Kunstcollectief Harlingen wil door middel van kunst en cultuur een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. De stichting is in 2019 opgericht om mensen in Harlingen en omstreken door middel van kunst met elkaar te verbinden. Sindsdien heeft Kunstcollectief Harlingen een aantal bijzondere kunstprojecten opgezet, zoals de Stadstuin van Harlingen, Kindertheater Kiosk, schilderen aan zee.