Ga naar inhoud

4 dingen die je nog niet wist over Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen is een rijk gevulde schatkamer vol met onontdekte geheimen en weetjes. Wij zetten vier dingen op een rij die je misschien nog niet wist over Harlingen.

Ouder dan Amsterdam, Dokkum en Leeuwarden

Het klinkt misschien als een verrassing, maar Harlingen is een stuk ouder dan steden als Amsterdam, Leeuwarden, Franeker en Dokkum. Harlingen kreeg in 1234 al stadsrechten en is daarmee één van de oudste steden van Nederland. Wanneer je door deze Elfstedenstad loopt, zul je merken dat er veel van het bijzondere verleden bewaard is gebleven. Wist je dat Harlingen één van de steden met de hoogste monumentendichtheid van Nederland is? Meer dan 600 monumentale panden sieren de binnenstad en weerspiegelen de trotse welvaart die Harlingen gekend heeft.

Dompel jezelf onder in het verleden, struin door authentieke straatjes en ontdek de verhalen die verscholen liggen achter indrukwekkende monumenten. Benieuwd naar de historie van de mooie binnenstad van Harlingen? Boek een stadswandeling met een gids of ga zelf op pad. Met diverse (digitale) wandel-, fiets- en waterroutes is een bezoekje aan de historische stad Harlingen zeker de moeite waard!

Harlingen is de bakermat van het Friese aardewerk

Wist je dat in Harlingen al sinds 1598 aardewerk en tegels gemaakt worden volgens de authentieke tinglazuurtechniek? Het ambachtelijke proces is nog steeds te bewonderen bij de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek, het laatste authentieke familiebedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels maakt. In een meer dan 400 jaar oude traditie wordt eeuwenoude kennis van klei, glazuur en pigmenten vertaald in bijzondere en hoogwaardige creaties van keramiek in uiteenlopende (klassieke) designs. Door deze eeuwenoude traditie in stand te houden wordt Harlingen met trots de bakermat van het Friese aardewerk genoemd.

Benieuwd naar het verhaal van de rijke historie van aardewerk in Harlingen? Boek dan een rondleiding in de winkel/fabriek van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek.

Harlingen heeft een zeer sterke eigen identiteit

Harlingen is als zeehavenstad van oudsher erg gericht geweest op de zee en minder op het platteland. De handel werd voornamelijk gedreven met het gewest Holland, de Scandinavische landen en Baltische StatenDeze invloed zie je nog altijd sterk terug in het straatbeeld en de identiteit van Harlingen, bijvoorbeeld in de taal. Het ‘Harlingers’ kent relatief gezien minder Friese woorden (en meer Hollandse woorden) dan andere Stadsfriese dialecten. Een voorbeeld hiervan is dat Harlingers elkaar aanspreken met ‘seun’, vertaald in ‘zoon’. Daarnaast zijn Harlingers bovengemiddeld trots op hun stad en bijzondere identiteit, waardoor er een groot gevoel van zelfstandigheid heerst. 

Maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland

Harlingen is het maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland. De geschiedenis van de haven van Harlingen gaat terug naar de 16e eeuw, toen de Noorderhaven de eerste binnenhaven werd. Een eeuw later werd de Zuiderhaven gegraven, al snel kreeg deze haven het karakter van een marinehaven. In 1877 werd de Nieuwe Willemshaven geopend door prins Hendrik van Oranje-Nassau. Sinds deze historische gebeurtenissen heeft de ‘Port of Harlingen’ altijd een belangrijke rol gespeeld als regionale haven. De ligging aan het prachtige Werelderfgoed Waddenzee maakt het een logistiek knooppunt. De haven levert Harlingen en de regio dan ook veel banen op. De Port of Harlingen koerst op weg naar duurzame groei. Het doel is om in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Holland te zijn.

Meer over de Port of Harlingen