Maak kennis met 5 unieke schepen in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Tall Ships, historische schepen, een lichtschip en een reconstructie van een expeditieschip van Willem Barentsz. Het is slechts een greep uit het aanbod bijzondere schepen die je aantreft in de havens van Harlingen. Wij tippen een aantal unieke schepen die zeker een bezoekje waard zijn.

Het expeditieschip Willem Barentsz

Hou je van historische schepen? In de Nieuwe Willemshaven bewonder je de reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz, de Witte Swaen, dat wordt herbouwd volgens de Hollandse bouwmethode van eind 16e eeuw. Na ruim tien jaar werk (voornamelijk door vrijwilligers!) is het schip bijna voltooid. Er wordt nog gewerkt aan de laatste afwerkingen zoals de afwerking van de betimmering, het naaien van de zeilen en het aanbrengen van de tuigage. In het voorjaar van 2022 zal de reconstructie klaar zijn en kan je als bezoeker het schip bewonderen. We zijn trots dat Harlingen de thuishaven is van de reconstructie van dit bijzondere schip. De Witte Swaen ligt in het seizoen te dobberen in het Dok en in de winter vind je het schip nabij het stadhuis van Harlingen in de Noorderhaven.

Het lichtschip Jenni Baynton

Het lichtschip Jenni Baynton, gelegen op een prominente plaats in de haven van Harlingen, heeft een bijzondere geschiedenis. Het schip diende namelijk in 1949 als drijvende vuurtoren voor de Engelse kust. Later, aan het eind van de 20e eeuw, werd het schip een aantal jaar gebruikt als discotheek, onder de naam discoboot ‘Barocca’. In 2005 werd het schip naar Harlingen verplaatst en transformeerde het in lichtschip Jenni Baynton. Ruim tien jaar klonk het bekende Radio Waddenzee vanaf het zendschip en namen verschillende radiobedrijven hier uitzendingen op. Wil je het opvallende uiterlijk van lichtschip Jenni Baynton met eigen ogen bewonderen? Het knalrode schip vind je aan de steiger bij de Zuiderpier, in De Nieuwe Willemshaven.

Meer over het lichtschip Jenni Baynton

Tall Ship Thalassa

Harlingen is de thuishaven van Tall Ship Thalassa, één van de mooiste en snelste zeilschepen uit de Nederlandse Vloot. Wist je dat de naam Thalassa ‘zeegodin’ betekent in de Griekse mythologie? Met maar liefst drie masten, een oppervlakte van 800 m2 en 14 zeilen is de Thalassa een imposante verschijning. Het zeilschip is nog in traditionele staat en daarbij uitgerust met de modernste veiligheidseisen, waardoor avontuurlijk zeilen en comfortabel genieten perfect samengaan. Je bewondert de driemastbarkentijn bij de Dokkade, in de haven van Harlingen.

De Holland

In de haven van Harlingen vind je het stoere en monumentale schip De Zeesleepboot De Holland, gebouwd in 1951. Tot 1976 werd het schip als zeesleper gebruikt bij Rederij Doeksen en heeft het zo’n 200 spectaculaire reddingen op haar naam staan. Even leek het dat dit monument van de Nederlandse scheepsbouwkunde verloren zou gaan. Maar dankzij de visie van Nederlandse bedrijven, overheden en instellingen konden voldoende fondsen bijeen worden gebracht. Het unieke, meer dan 57 meter lange schip werd dankzij de inzet van vele vrijwilligers restaureerde en voorzien van moderne veiligheidsvoorzieningen. Harlingen is trots dat dit stukje Hollandse glorie bewaard blijft.

Meer over Zeesleepboot de Holland

Korpsschip De Sittard

Het korpsschip De Sittard is een voormalige mijnenveger en is in de jaren 50 gebouwd met de steun van de Amerikaanse overheid, als onderdeel van het Marshall-plan. Tot 1997 heeft De Sittard dienst gedaan als mijnenveger bij de Koninklijke Marine en werd daarna overgedragen aan de Zeekadetkorps Harlingen. Het schip wordt momenteel ingezet voor het opleiden van een maritieme jeugdvereniging met jongens en meisjes tussen de 11 en 18 jaar. De Sittard was in 2017 betrokken bij de opnames van de internationale oorlogsfilm ‘Dunkirk’, waardoor er genoeg geld vrij kwam om het 65 jaar oude schip te restaureren.