Cultuur snuiven in Harlingen: 3 tips

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Wist jij dat het historische centrum van Harlingen al meer dan 750 jaar oud is, en hiermee ouder is dan bijvoorbeeld Amsterdam of Dokkum? Met deze drie tips ontdek je de rijke historie en cultuur van zeehavenstad Harlingen.

De Nieuwe Willemshaven

Op zoek naar de culturele hotspot van Harlingen? De Nieuwe Willemshaven is door een bijzondere mix van het nautisch verleden, hedendaagse industrie, unieke overnachtingsplekken en verrassende eet- en drinkgelegenheden zeker een bezoek waard.

Geniet van een lekkerbek, gebakken visje of makreel op het zonnige terras van Jonas, terwijl je uitkijkt op de binnenkomende schepen in de haven van Harlingen. Of laat je verrassen door de Harlinger bieren die lokaal worden gebrouwen in Het Brouwdok. Wil je zien hoe de ambachtelijke Friese biertjes worden gebrouwen? In de Havenbrouwerij aan de Nieuwe Willemshaven worden dagelijks rondleidingen gegeven.

Hou je van historische schepen? In de Nieuwe Willemshaven bewonder je onder andere het schip van Willem Barentsz, de Witte Swaen, dat wordt herbouwd volgens de Hollandse bouwmethode van eind 16de eeuw. Meer weten over de geschiedenis van de Tall Ships? In de zomer van 2022 maken de Tall Ships Races weer in een tussenstop in onze Friese zeehavenstad. 

Je kan aan de Nieuwe Willemshaven ook bijzonder overnachten. Aan de rand van de oever staat een felrode historische vultrechter, die diende als vulpunt voor vrachtauto’s. In 2018 werd de trechter omgebouwd tot een duurzame, luxe en comfortabele hotelkamer, met uitzicht op Werelderfgoed de Waddenzee.

De historische binnenstad

Dompel jezelf onder in kunst en cultuur in het hedendaagse historische centrum van Harlingen. De binnenstad barst van de prachtige historische panden en heeft dan ook de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Struin langs grachtjes, monumentale gevels en over bruggetjes door de sfeervolle straatjes van Harlingen en breng een bezoek aan een van de ateliers, waar lokale kunstenaars hun werk tentoonstellen. En sla museum het Hannemahuis niet over, waar de historie en cultuur van Harlingen tot leven komt.

Nog tijd over? Volg een cursus keramiek bij Atelier Jet Twijnstra, bewonder hedendaagse kunst uit Nederland bij Galerie De Vis of neem een kijkje in het prachtige oude pandje ’t Gouden Stoepke in de Zuiderhaven, gebouwd tussen 1597 en 1610.

Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek

Wist je dat in Harlingen al sinds 1598 aardewerk en tegels maakt volgens de authentieke tinglazuurtechniek? Bij de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek kan je dit proces nog steeds bewonderen: dit is het laatste authentieke familiebedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels maakt. De kennis over het ambacht wordt al eeuwenlang doorgegeven van generatie op generatie, wat resulteert in echte kwaliteitsproducten.

Naast het maken van ambachtelijke keramische producten in uiteenlopende designs, restaureert en vernieuwt de Harlinger Aardwerk en Tegelfabriek ook keramiek uit alle bouwstijlen, van 1600 tot de Jugendstil. Benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Neem een kijkje in de winkel of maak een afspraak voor een rondleiding in de fabriek.