5x watersport in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Zon, wind en zee: klinkt als hét recept voor veel vette watersporten, toch? Omdat Harlingen aan de Waddenzee ligt, is het een watersportspot bij uitstek. Helemaal ontspannen ronddobberen is er niet bij; met deze sporten vind je de ontspanning juíst door inspanning. Dus, hijs je in je wetsuit, pak je peddels en zet je schrap voor een waanzinnige dag op het water.

1. SUP

Misschien heb je het al eens geprobeerd, misschien heb je je er nog niet aan durven wagen. Maar echt, suppen is voor iedereen. SUP staat voor Stand Up Paddling en dat is ook precies alles wat je moet doen. Schoenen uit, plank op, peddel in de hand en gáán. De Harlinger Camping De Zeehoeve is trouwens de ideale locatie om een SUP te huren; binnen no-time sta je (of zit je, als je het nog een beetje spannend vindt) op het water.

Meer lezen over suppen in Harlingen
Suppen in de Oude Buitenhaven Harlingen

2. Kanoën

Heb jij snel last van bibberende zeebenen? Dan blijf je toch lekker zitten! Naast het verhuren van SUP-boards, heeft Camping De Zeehoeve ook kano’s om mee het water op te nemen. Het plonsrisico is hierbij net wat lager, zodat jij met een gerust hart de Friese grachten en vaarten kunt gaan bevaren. Niet onhandig: de camping ligt aan het water en is zo een perfect begin- en eindpunt voor jouw kanotocht.

Alle informatie over kanoën op een rijtje

3. Zeezeilen

Wat is er mooier dan de Waddenzee? Een van de beste manieren om dit werelderfgoed te ontdekken is door er met een zeilboot van De Zeezeilers van Marken op uit te gaan. Deze zeezeilschool heeft van de Waddenzee haar uitvalsbasis gemaakt en maakt naast de droomwaardige en verre reizen over oceanen, ook tochten dichter bij huis. Neem bijvoorbeeld een (basis)cursus zeezeilen, waarbij het vaargebied vooral bij de Wadden en het IJsselmeer blijft.

Ontdek de mogelijkheden

4. Kitesurfen

Is geen water jou te diep, durf jij alles aan? Dan is kitesurfen echt iets voor jou. In Harlingen vind je een fijne kitesurfspot meteen aan het strand. Daardoor ben je wel afhankelijk van het tij, en is het met vloed beter surfen dan met eb. Let op, want deze spot is niet voor beginners en naast een pak, plank en kite heb je vooral een flinke dosis wind en best wat lef nodig. Als dit je allemaal nog vreemd in de oren klinkt, dan kun je misschien beter eerst nog even een lesje volgen.

Meer over kitesurfen in Harlingen

5. Sloeproeien

Geen relaxte rondvaarten in luxe fluistersloepen, nee, dit is wel even andere koek. De sloepen die voor sloeproeien gebruikt worden, worden gemaakt van originele reddingssloepen. Samen met vijf tot wel dertien ploeggenoten roei jij de longen uit je lichaam.Maar, als je nog een roei-leek bent, mag je gelukkig redelijk rustig opstarten. De Harlinger roeivereniging Okke Hel biedt namelijk roeiclinics aan waarbij je uitleg krijgt over de sloep, het roeien en de commando’s. Pas daarna ga je zelf aan de riemen hangen.

Zonder water kan de molen niet draaien, toch? Na zo’n actieve middag is een goede maaltijd niet mis. De Harlinger horeca ontdek je hier.