Zeilen naar Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Wind in de zeilen en weg ben je. Een zeilvakantie is voor velen de perfecte manier van reizen. Het water brengt je op de mooiste plekjes, zoals naar de historische haven van Harlingen. Varen naar Harlingen is deze zomer een goede getaway in eigen land. Ver hoef je niet te gaan om volledig weg te kunnen dromen. Of Harlingen je vertrek- of eindpunt is, het wordt een reis om nooit te vergeten.

Als havenstad is Harlingen erop ingericht om zeevaarders uit alle uithoeken van de wereld te ontvangen. Voor grote schepen zoals Tall Ships (neem maar eens een kijkje in De Nieuwe Willemshaven), maar ook voor de pleziervaart is er genoeg plek. Na een unieke zeiltocht over de Waddenzee, meer je aan in Harlingen. Hier vind je geen saaie aanlegplaats en afgelegen haven, maar je vindt jezelf terug in het de stadscentrum van één van oudste zeehavensteden van Nederland.

Historische havens

Tussen de vissershuisjes en rijksmonumenten vind je Jachthaven de Leeuwenbrug. Deze haven, die dus in het centrum ligt, is verdeeld in twee getijdehavens: de Noorder- en de Zuiderhaven. De Noorderhaven is omgeven met mooie, statige panden en deze haven is dan ook door de Friezen verkozen tot één van de mooiste plekken van Friesland. Maar ook de Zuiderhaven kent haar geschiedenis en tegenwoordig vind je hier naast roeisloepen en jachten, ook de bijzondere Bruine Vloot van meer dan 70 historische zeeschepen.

Op een ietwat rustiger gelegen locatie, maar zeker nog op wandelafstand van het centrum, vind je de Jachthaven HWSV, van de Harlinger Watersportvereniging. Hier zeil je zonder problemen binnen, op deze beschutte plek kom je namelijk terecht in een oase van rust en comfort. Zelfs in het hoogseizoen weet je hier nog wel een plekje te vinden.

Harlingen

Nautisch verleden

Waar je ook besluit aan te meren, met een paar stappen sta je in het Hannemahuis. Tijdens een bezoek aan Harlingen mag je dit museum eigenlijk niet overslaan. Hier leer je Harlingen namelijk echt kennen. Door een duik te nemen in de cultuur en geschiedenis van de zeehavenstad, ontdek je dat Harlingen een onstuimig nautisch verleden heeft. Ben jij al bekend met de Harlinger zeehelden?

Souvenir

Nog zo’n greep uit de geschiedenis vind je in de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek. Al eeuwenlang wordt er aardewerk gebakken in Harlingen, en deze fabriek is één van de laatste echte tegelfabrieken. De invloeden uit de omgeving zijn terug te zien in deze tegeltjes, zowel in onderdelen (klei) als de ontwerpen. Zeilschepen, vissen en vissers, ankers; de schilderingen op de handgemaakte tegeltjes komen duidelijk uit Harlingen, de stad die sinds jaar en dag één is met de zee.

Hoewel de tegeltjes van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek de hele wereld over vliegen, verkopen ze deze gelukkig ook nog in hun winkeltje aan de Voorstraat. K(l)eigaaf souvenirtje, toch?

Uit de zee, op je bord

Na een poos op het water, is het best lekker om even te landen in Harlingen. Even tot rust komen en volledig opladen, voordat je aan je volgende reis begint. Een goede maaltijd helpt daar altijd bij en in zo’n zee-omgeven plek als Harlingen, kan een lekker visje niet missen. Bij restaurant Zeezicht zijn ze niet vies van goede vis, en geniet je van een overheerlijke lunch of diner met uitzicht op, je raadt het al: de Waddenzee!