Ga naar inhoud

Paasweekend in Harlingen

Tijdens het eerste lange weekend van het jaar, wanneer de vogels fluiten, de bomen in bloei beginnen te raken en de zomer opeens dichtbij voelt, is het tijd om erop uit te gaan. Harlingen is de perfecte plek voor een heerlijk ontspannen paasweekend. Lekker uitwaaien op het strand, struinen door de historische straatjes van de binnenstad of genieten van verse seizoensproducten; zo zien 48 uur in Harlingen eruit.

Aankomst in Harlingen

Of je nu van ver komt of van niet verder dan Friesland, in Harlingen ben je altijd even helemaal weg. Dat komt onder andere door de lucht, die altijd fris en zilt is. Wanneer je net op je bestemming aan bent gekomen, kun je dus eerst even helemaal opladen en de omgeving in je opnemen. Vlij neer op één van de terrassen aan de Bredeplaats. Koffie en gebak in het zonnetje, dat klinkt goed, toch? Bijvoorbeeld bij Brasserie De Jasmijn.

Rustig opstarten

Net als veel Friese dorpen en steden, is Harlingen gebouwd op terpen. De hoger gelegen terpen dienden als bescherming tegen hoge waterstanden. Zo staat een dorpskerk in het noorden bijna altijd op een terp gebouwd. De Grote Kerk in Harlingen vind je dan ook op de terp Almenum. Aan de rand van deze terp vind je het gelijknamige hotel, Hotel Almenum, een plek tjokvol geschiedenis. Dit gerenoveerde 17e-eeuwse pakhuis heeft een prachtige binnentuin; de perfecte plek om ’s ochtends van je ontbijt te genieten

Meer overnachtingslocaties

Reis door de tijd

Na een goede nachtrust ga je volledig opgeladen Harlingen in. Harlingen is de enige zeehaven van Friesland en heeft een rijk nautisch verleden. Je kunt de geschiedenis al proeven door de Harlinger haven te bezoeken, waar vaak indrukwekkende historische schepen liggen. Al lopend door de pittoreske straatjes van de stad, nemen de oude vissershuisjes je mee naar een andere eeuw. Echt in de geschiedenis duiken doe je in het Hannemahuis, één van de eerste koopmanshuizen van de stad. Geëxposeerd in een goed onderhouden interieur, vind je hier een verzameling van kunst, aardewerk en andere objecten die het verhaal van Harlingen vertellen.

Culinair genieten

Dat Harlingen aan de Waddenzee ligt, ontgaat je ook niet wanneer je een bezoek brengt aan ’t Havenmantsje. In dit bijzondere restaurant, gelegen in het voormalig gerechtsgebouw van de Friese havenstad, maken ze graag gebruik van lokale producten. Zo verwerken ze in hun speciale dinermenu’s ingrediënten uit de zee en kwelders van het Waddengebied. Ben je met kinderen in Harlingen? Ga dan naar de poffertjeskraam Harlingen en geniet van pannenkoeken en poffertjes. Tussen het eten door kun je met de kids paaseieren zoeken.

Meer horeca in Harlingen

Activiteiten

Kom je het paasweekend naar Harlingen? Dan heb je geluk! Van 15 t/m 18 april is Heerlijk Harlingen Binnen, het gezelligste foodfestival van het noorden. Het entrepotgebouw in de haven van Harlingen wordt deze dagen gevuld met foodtrucks, barretjes en livemuziek. Of je nou zin hebt in lokaal of liever gaat voor een authentieke Indonesische lekkernij; je vindt het allemaal op dit culinaire festival.

Wil jij weten wat er dit weekend nog meer te doen is in Harlingen? Bekijk hier de agenda.

Proost op Pasen!

Tijdens een weekend weg (en helemaal een extra lang weekend) kan het zomaar zijn dat je ergens nét iets langer blijft hangen dan je had verwacht. Bij Grand Café Levels is dat geen uitzondering. Naast lekker eten kun je hier namelijk ook verrukkelijke cocktails krijgen en beweegt deze tent regelmatig ritmisch de avond in met toffe livemuziek. Of breng een bezoekje aan het nieuwe Grandcafé de Reus in het stadshart van Harlingen.

De echte smaak van Harlingen proeven? In de bieren van het Brouwdok proef je de waddenkust terug. Dat is niet zo gek; deze havenbrouwerij heeft fenomenaal uitzicht over het water. Na een rondleiding door de brouwerij, kun je in het café van het Brouwdok met een glas speciaalbier proosten op een perfect paasweekend – en dat met een adembenemende view. Tsjoch!

 

Ontdek onze andere tips