Ga naar inhoud

10x tips voor je bezoek aan Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

De havenstad Harlingen ligt direct aan de prachtige Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld en Unesco Werelderfgoed. De stad biedt een unieke mix van maritieme historie, levendige cultuur en een geweldig mooi uitzicht op zee. Of je nu een natuurliefhebber bent, geïnteresseerd bent in de geschiedenis of gewoon wilt relaxen aan het strand, Harlingen heeft voor elk wat wils. Harlingen is een heel gezellige kustplaats waar veel toeristen graag vertoeven. Je hebt er leuke winkeltjes, fijne restaurants, veel terrassen, prachtige bezienswaardigheden en meer. Deze mooie stad aan het wad is absoluut een bezoekje waard! We vertellen je graag meer over deze toplocatie.

1. Verken de historische binnenstad

Begin je avontuur in Harlingen door de pittoreske straatjes van de historische binnenstad te verkennen. Bewonder de prachtige 17e-eeuwse grachtenpanden langs de Noorder- en Zuiderhaven en vergeet een wandeling langs het authentieke grachtje de Zoutsloot niet.

Meer over de Zoutsloot

2. Ga het water op

Als de enige zeehavenstad van Friesland biedt Harlingen volop mogelijkheden om het water op te gaan. Maak een prachtige vaartocht door de oude binnenstad of huur zelf een bootje bij bootjesverhuur “Ouwe Seun”, geniet van de maritieme sfeer en het zicht op de historische panden. Beleef een excursie over de Waddenzee naar de zandbanken, spot de zeehonden en geniet van de zeelucht. Of monster aan op een van de zeilschepen van de Bruine Vloot, zij nemen je graag een dag mee het wad op!

Ontdek alle mogelijkheden op het water

3. Ontspan op het Harlinger strand

Op loopafstand van de binnenstad heeft Harlingen een klein, schoon en rustig strand. Onder het wakend oog van de Stenen Man ‘Caspar di Robles’ is het er heerlijk toeven. Geniet van de zilte zeelucht, zon en bouw zandkastelen of neem bij hoog water een ​​verfrissende plons in zee. Je kunt over het strand struinen, in de branding wandelen en ook geweldig vliegeren. Aan de vloedlijn bij het Harlinger strand liggen in de zomermaanden twee drijvende pieren (ook wel 'pontons' genoemd) van wel 200 meter lang en 3 meter breed. Na al dat genieten is Strandpaviljoen ’t Zilt een fijne plek om de innerlijke mens te voeden.

Meer over het Harlinger strand

4. Pierewaaien

Met pierewaaien bedoelen we even lekker uitwaaien op de Zuider- of Noorderpier. Een plek waar je de gedachten de vrije loop laat, geniet van het zicht op de Waddenzee en het geluid van meeuwen. Trek je wandelschoenen aan, neem een verrekijker mee en ontdek de unieke flora en fauna van dit werelderfgoedgebied. In de verte spot je de Waddeneilanden, links en rechts van je klotst het water en varen de boten je voorbij. Hier zie je de Bruine Vloot schepen vertrekken en de veerboten van Vlieland en Terschelling terugkeren.

5. Wandel met een gids

Mooie verhalen, spannende anekdotes en interessante weetjes die je zelf nooit had kunnen achterhalen. Wie door Harlingen wandelt, loopt als het ware door een openluchtmuseum. Wil je Harlingen echt ontdekken? Beleef dan de verhalen van de stad met een ‘local’, die je graag de mooiste plekjes van de stad laat zien.

Meer over de stadswandelingen

6. Bezoek het Hannemahuis

Als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Harlingen, mag een bezoek aan museum het Hannemahuis niet ontbreken. De collectie biedt zeegezichten en scheepsmodellen, maar ook ambachtelijk werk van zilversmeden en andere vaklieden. Staande klokken bijvoorbeeld, en blauwwit aardewerk. Stap ook even binnen bij Baurs kunsthandel anno 1814 en bij de jeneverstokerij van Sybrandt Talma. Zo leer je Harlingen stap voor stap kennen.

Meer over het Hannemahuis

7. Beleef Harlinger evenementen

Harlingen is een échte evenementenstad. Het hele jaar door worden er verschillende festivals en evenementen georganiseerd. Of het nu gaat om de Visserijdagen, het Straatfestival of de Zoutsloter Kerstmarkt er is altijd wel iets te beleven. Check van tevoren de agenda en maak je bezoek extra speciaal!

Bekijk de agenda
Tall Ships Races Harlingen 2022

8. Harlingen, een échte havenstad

In Harlingen kan je eigenlijk meerdere havens bezichtigen. Zo heb je de Noorderhaven, Zuiderhaven, Oude Buitenhaven, Jachthaven, Vissershaven en de Industriehaven. Een van de leukste plekken is de Nieuwe Willemshaven, waar Havenbrouwerij Het Brouwdok en Restaurant Jonas gevestigd zijn. Ook in de gezellige jachthaven van Harlinger Watersportvereniging is het goed toeven. De getijde havens van Harlingen zijn uniek. Rondom de havens kun je lekker wandelen of lunchen/dineren. Aanraders zijn ‘t Havenmantsje, Zeezicht, Anna Casparii en Down & Up met prachtig zicht op de dobberende boten, de zonsondergang en de Grote sluis.

9. Flaneren over de Keermuur

De keermuur is een echte eyecatcher! Met het prachtige zicht op zee uitermate geschikt om even lekker uit te waaien of te flaneren bij zonsondergang. De keermuur beschermt de bewoners tegen hoge waterstanden. De muur heeft dezelfde functie als een zeedijk en beschermt Harlingen tegen een eventuele stormvloed.

10. Bezoek de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek

De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek is een authentiek familiebedrijf en vandaag de dag het laatste bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels vervaardigt. In Harlingen gebeurt dit al sinds 1598 in de tinglazuurtechniek. De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek vervaardigt de meest uiteenlopende keramische producten van klassiek tot design. Zij restaureren, conserveren, completeren of vernieuwen tegels, tableaus en bouw keramiek uit alle bouwstijlen.

Meer over Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek

Meer blogs over Harlingen