Bruggen

De havens van Harlingen beschikken over verschillende binnen- en buitenbruggen en diverse sluizen. De bekendste buitenbruggen zijn de Sasbrug en de Tsjerk Hiddessluizen. Mooie, historische binnenbruggen zijn ondere andere de Singelbrug, Leeuwenbrug, Raadhuisbrug en Franekereindsbrug. Hier vind je een mooi overzicht van verschillende bruggen in Harlingen. Samen met de monumenten, beelden, parken en kunstwerken zorgen ze voor een divers aanbod aan cultureel erfgoed. 

Piet Paulusmabrug

De voetgangersbrug 'Piet Paulusmabrug' verbindt het wandelpad van de Westerzeedijk met de Willem de Zwijgerstraat in Plan Zuid. De brug is vernoemd na weerman Piet Paulsuma die woonachtig was aan de Bolswardervaart in Harlingen. De brug is onderdeel van een wandelroute in Harlingen.

De Singelbrug

Deze singelbrug is een ijzeren ophaalbrug met aanbruggen, remmingswerk, balustrade en vier lantaarnpalen uit 1908. De brug is zowel functioneel van belang als industrieel-archeologisch. Stedenbouwkundig heeft de brug een belangrijke ligging, te samen met de eveneens beschermde Ooster- en Franekereindsbrug. 

Lees meer over de Singelbrug
Singelbrug in de mist van Harlingen

Raadhuisbrug

Deze ijzeren voetbrug is te vinden aan de Noorderhaven en dateert uit 1878. De brug is te samen met het stadhuis van Harlingen en aanwezige monumenten beeldbepalend voor de Noorderhaven. 

 

Sas brug

De Sas-brug verbindt de Waddenpromenade met De Nieuwe Willemshaven, en vormt de toegangspoort voor schepen naar de Oude Buitenhaven. De sluisdeuren van de brug zijn onlangs door Wetterskip Fryslân vernieuwd. De 20 jaar oude sluisdeuren kunnen nu weer zo'n 20 jaar mee.