Ga naar inhoud

Parken

Harlingen staat bekend om zijn cultureel erfgoed. Monumenten, kunstwerken en beelden kleuren de stad. Maar Harlingen beschikt ook over een aantal mooie parken en stadstuinen.

Engelse Tuin

Heb je bijvoorbeeld al eens een wandeling gemaakt door de Engelse tuin? Harlingen was tot in de negentiende eeuw omringd met een grachtenstelsel en aarden wallen. Dit grachtenstelsel stond in verbinding met de Waddenzee. Op de dwingers waren stadspoorten gebouwd, die zorgden voor een verbinding met het omliggende land. Omstreeks halverwege de negentiende eeuw vonden binnen dit systeem veranderingen plaats. De behoefte aan openbare wandelplaatsen werd in deze periode steeds groter. Roodbaard kreeg de opdracht voor de aanleg van een wandelpark op de plaats van de Franekerpoort. Zo is in 1843 de Egelse tuin aangelegd als eerste stadspark van Harlingen.

Ontdek de Engelse tuin

Harmenspark

In Harlingen vind je het ook het - na een schenking van de heer Harmens - in 1901 aangelegd Harmenspark. Het park bevindt zich ten noorden van het station. Je vindt hier onder andere het in 1950 geplaatste oorlogsmonument en het beeld Sint-Joris en de Draak

Ontdek het Harmenspark