Harlinger eindejaarslijstje: de momenten van 2021

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Ondanks alle beperkingen, kan Harlingen toch terugkijken op een jaar met bijzondere gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een nieuwe burgemeester, de komst van een bijzonder kunstwerk en een mooi zomerprogramma. Wij zetten een 10-tal momenten op een rijtje. Daarnaast willen wij iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor Harlingen. We zetten koers richting een mooi 2022! 

1. Meest gastvrije stad van Nederland

Mooi nieuws aan het begin van afgelopen jaar. Harlingen werd door bezoekers en recensies op booking.com uitgeroepen tot de meest gastvrije stad van Nederland. Dit bleek bij de uitreiking van de Traveller Review Awards van 2021. Het bedrijf heeft wereldwijd prijzen uitgereikt aan accommodaties die gasten waarderen op het gebied van o.a. gastvrijheid, hygiëne en de locatie. Het bieden van uitstekende service door accommodatiegelegenheden in Harlingen heeft hierbij dus een hele belangrijke rol gespeeld.

2. Overwintering Tall Ship Bark Europa in Harlingen

Het schip Bark Europa heeft een aantal weken in Harlingen overwinterd tijdens januari. Normaal vaart deze Tall Ship met betalende passagiers in de wateren van Antarctica rond die tijd, maar vanwege de pandemie waren de excursies stilgelegd. Het is de eerste winter in twintig jaar die het schip in Europa heeft doorgebracht.

3. Opening Experience Center Tall Ships Harlingen

In de voormalige houtloods van Hubert Jans, op de Nieuwe Willemshaven 5, bevindt zich het nieuwe Tall Ships Experience Center. Alles wat tentoongesteld staat, is gericht op de bijzondere geschiedenis van de Tall Ships. Jongeren die geïnteresseerd zijn om mee te varen tijdens de races, kunnen hier een duidelijk beeld krijgen over het leven aan boord.

4. Installatie nieuwe burgemeester Ina Sjerps

Al eerder gaf Ina Sjerps aan dat ze verheugd was met de voordracht van de gemeenteraad: “Het karakter van de Harlingers, de menselijke maat, de interessante opgaven en de ligging van de gemeente maken dat ik graag burgemeester van Harlingen wil worden”. Ze heeft jarenlang ervaring in het openbaar bestuur. Ze heeft bijvoorbeeld gewerkt bij het Rijk, bij de VNG en was gemeentesecretaris/algemeen directeur in o.a. Rotterdam en Apeldoorn. Op 31 mei 2021 is Ina Sjerps geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Harlingen. De raadsvergadering vond plaats in de Grote Kerk, waar ook haar echtgenoot, kinderen, familie, de voltallige gemeenteraad en het college aanwezig waren. Ina Sjerps volgt oud-burgemeester Roel Sluiter op.

5. De terugkomst van Tall Ship Wylde Swaen

Na zeven maanden varen over de wereldzeeën, meerde Tall Ship de Wylde Swan weer aan in de haven van Harlingen. Tijdens deze wereldreis ontdekten studenten hoe het leven is op zee. Ze kregen aan boord regulier onderwijs, maar maakten ook veel mee! Men lag bijvoorbeeld dagen voor anker in de buurt van de vulkaanuitbarsting bij Saint Vincent.

 

6. Zomer aan Zee programma

Wat hebben we genoten van een zomer vol sport, spel en culturele activiteiten op het Harlinger strand. De gemeente Harlingen, het Beweegteam Harlingen en BENG Evenementen hebben samen voor een mooi programma gezorgd dat van jong tot oud te beleven was. Gezinnen werden uitgedaagd om tegen elkaar te strijden in verschillende opdrachten, er werd gesupt, en geschilderd en getekend aan zee. 

7. Expositie Hoge Luchten in het Hannemahuis

In juli werd de derde rondreizende tentoonstelling ‘Hoge Luchten’ uit de serie Schatten uit het Rijks geopend. Maar liefst 39 indrukwekkende schilderijen uit de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw, die normaal verborgen waren in de depots van het Rijksmuseum, werden tentoongesteld. Deze expositie was te zien in gemeentemuseum Het Hannemahuis tot en met 14 november. 

8. Literair festival Vestdijk

De allereerste editie van het tweedaagse literaire festival Vestdijk vond plaats in het begin van september in de bijzondere tuin gelegen achter het museum. Dick Vestdijk, de zoon van de schrijver waar het festival zijn naam aan ontleent, onthulde samen met burgemeester Ina Sjerps een borstbeeld van Simon Vestdijk. Meerdere schrijvers, dichters en muzikanten zorgden voor een prachtig tafereel waarin het veelzijdige werk van Simon Vestdijk centraal stond, met gedeelde gedichten, muziek en verhalen.

9. Walrus in Harlingen

Voor het eerst in 23 jaar werd er opnieuw een walrus bij de Nederlandse kust gezien. Twee keer dook deze walrus op bij de oever van de Zuiderpier in de haven van Harlingen. Geïnteresseerden kwamen van heinde en verre om deze bijzondere gebeurtenis te aanschouwen. Toeschouwers werden op afstand gehouden, zodat de walrus voldoende rust kreeg. De walrus liet zich, buiten Harlingen, ook zien op Schiermonnikoog, Terschelling en Den Helder. Eerder werd ze gespot in Denemarken, Duitsland en Engeland. Zou ze al weer onderweg zijn naar haar thuisgebied?

10. De komst van de Broken Jug

Harlingen is dit jaar een kunstwerk rijker, van maar liefst 14 meter hoog en 45 ton zwaar. De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella heeft de Broken Jug, zoals het kunstwerk genoemd wordt, vervaadigt. In oktober werd het kunstwerk verplaatst naar de kop van de langparkeerterreinen en in november was de officiële onthulling. Het sculptuur fungeert aan de Harlingerstraatweg als ‘poort naar de stad’. Bovendien is het sculptuur verlicht op basis van het getij. 

Meesterwerk Broken Jug. Het kunstwerk fungeert aan de Harlingerstraatweg als 'poort naar de stad'.