Cultuur snuiven in Harlingen
Ben jij een cultuurliefhebber en op zoek naar een verrassende stad vol kunst en cultuur? Overweeg dan Harlingen! De enige Friese zeehavenstad, die grenst aan het UNESCO-werelderfgoed de Waddenzee, biedt een schat aan mogelijkheden. Wij geven je alvast een aantal uitstekende redenen om Harlingen te bezoeken.
Centrum voor Harlinger cultuur en historie
In museum het Hannemahuis kun je een duik in de historie van Harlingen nemen (weer eens wat anders dan een duik in zee) en je laten onderdompelen door bijzondere verhalen en kunst!
Kom meer te weten over het museumBlikvangers op straat
Harlingen staat bol van de verrassende kunst in de openbare ruimte, we lichten er twee uit. In 2018 bracht het Nederlandse kunstenaarsduo Telmo Miel de mural 'Dive Bar' aan op de voormalige houtopslagloods Hubert Jans aan de Willemshaven.
Ooit zag je ze overal: oude reclame-muurschilderingen. Harlingen heeft een rijke handelsgeschiedenis, waarbij ondernemers er veel gebruik van maakten. Vereniging Oud Harlingen heeft ervoor gezorgd dat deze zijn gerestaureerd. Leuk om te doen: de muurschilderingen route, je kijkt je ogen uit!
Oud Ă©n Nieuw
In Harlingen vind je niet alleen historische pareltjes. Ook liefhebbers van moderne kunst en architectuur kunnen hier hun hart ophalen. De architectuur van de nieuwbouw op het voormalige Dukdalf terrein aan de Zuiderhaven sluit naadloos aan op de bestaande pandjepandje-structuur van Harlingen, zodat nieuw oud ontmoet. Alle gevels verschillen van elkaar en passen bij de bestaande zeventiende-eeuwse grachtenpanden.
Nieuw Trebol brengt de oude bioscoop en schouwburg weer tot leven. Het historische pand uit 1910 is in 2020 in ere hersteld.
Het Badhuus aan de Willemshaven in Harlingen is een staaltje sprankelende architectuur die toch perfect past bij de ruige, nautische omgeving. De hoogte van het gebouw, 1234 centimeter, herinnert aan het stichtingsjaar van de stad. Het uitzichtpunt toont iedere dag een uniek beeld op het Werelderfgoed de Waddenzee.
Bruine Vloot
In de Nieuwe Willemshaven, Oude Buitenhaven en Zuiderhaven ligt de Bruine Vloot, die sinds kort officieel immateriëel erfgoed is. De Bruine Vloot is een verzamelnaam voor zo’n 350 traditionele schepen die tegenwoordig gebruikt worden als passagiersschepen. De schepen zijn vaak meer dan honderd jaar oud en werden vroeger gebruikt voor de vrachtvaart en de visserij. Harlingen heeft met zo'n zeventig schepen de grootste Bruine Vloot van het land.
Meer over het varend erfgoedStruinen door de historische binnenstad
Vanuit de haven loop je zo het oude stadshart, met meer dan 500 monumenten en vele steegjes in. Het lijkt wel een openluchtmuseum! Aan de zuidkant van de stad ligt de Zuiderhaven met veel koopmanshuizen en de Sint Michaëlkerk. Aan de noordkant ligt de Noorderhaven, omringd door authentieke historische (pak)huizen, waar je nog steeds de sfeer van de zeventiende eeuw kunt proeven. In het midden van de Noorderhaven pronkt het stadhuis met het gouden beeld van Sint Michaël, de beschermheilige van de stad. Het stadhuis werd in 1730 door stadsbouwmeester Hendrik Jacobs Norel gebouwd in Lodewijk XIV-stijl.
Lees alles over de binnenstadZoutsloot
Vanaf het stadhuis wandel je over de nostalgische Raadhuisbrug naar de Zoutsloot, misschien wel het mooiste stukje Harlingen. De Zoutsloot is een idyllisch grachtje met aan weerszijden prachtige gerestaureerde huizen. De naam verwijst naar de zoutindustrie die er ooit was. Hier stonden de zoutketen of zoutziederijen. Al bijna 20 jaar is de Zoutsloot, op de tweede zaterdag van december, het decor van de Zoutsloter Kerstmarkt.