Ga naar inhoud

Cruisen in het Hoge Noorden

In de enige zeehaven van Friesland meren regelmatig cruiseschepen aan bij Cruise Port Harlingen. De historische haven in het hart van Unesco Werelderfgoed Waddenzee is de aankomst- en vertrekhaven van kleine en grote cruiseschepen. De schepen in de pittoreske haven tegenover de Vuurtoren van Harlingen leveren prachtige beelden op. Van april tot oktober kun je in Harlingen rivier- en zeecruiseschepen spotten. In deze blog lees je meer over een aantal bijzondere schepen die de Harlinger haven dit jaar zullen bezoeken.

Van april tot oktober kijkplezier

Hoewel het cruise-seizoen rond de zomer piekt, meert het eerste cruiseschip van 2022 al in maart aan in de haven. De 135 meter lange MS River Diamond neemt haar 170 passagiers mee op een tocht door heel Nederland en overnacht op 29 maart in Harlingen. Het seizoen wordt in oktober afgesloten door de MPS River Empress. Dit schip is tussen maart en oktober meer dan twintig keer te bewonderen in de Harlinger haven, wat het schip tot een vaste gast maakt in Friesland.

Cruiseschepen

De helden van Harlingen

Fridtjof Nansen: overleven op walvisblubber en ijsberenvlees

Fridtjof Nansen werd beroemd nadat hij in de 19e eeuw met zijn schip de Fram op expeditie naar de Noordpool ging. Hij en zijn medereiziger strandden voordat ze de Noordpool bereikten en gingen te voet verder naar het noorden, waar ze noodgedwongen de winter doorbrachten en moesten overleven op walvisblubber en ijsberenvlees. Op 4 mei gooit Fridtjof Nansen het anker uit voor de Friese kust. Ten minste, het Noorse schip dat zijn naam draagt. In de drie restaurants op het schip wordt hopelijk geen walvisblubber geserveerd, wel zo prettig voor de 528 passagiers.

Star Legend: een echte celebrity

In augustus meert er een heuse celebrity aan in Harlingen Cruise Port: de Star Legend. Het schip uit de Bahama’s vaart al ruim dertig jaar en is maar liefst vier keer gedoopt en van naam veranderd. De huidige naam ‘Star Legend’ past perfect, want op het dek hebben een aantal grote sterren gewandeld. De Star Legend schittert namelijk in de film Speed 2: Cruise Control, die zich voor een groot deel op het schip afspeelt. Als je het schip niet direct herkent uit de film is dat ook niet raar, de Star Legend is namelijk recent iets veranderd. Door het plaatsen van een compleet nieuwe middensectie is het schip een stuk groter geworden. Het heeft sinds kort twee extra restaurants, nieuwe winkels en ruimte voor honderd extra passagiers. Door de verlenging zal het ook het grootste schip in de haven zijn: het heeft nu namelijk de maximale lengte van 160 meter waar in de Harlinger haven ruimte voor is.