4x de mooiste natuurgebieden rondom Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Kom tot rust in de uitgestrekte natuur van Waddeneilanden Terschelling en Vlieland, ga op avontuur tijdens een wandeling op het wad of spot de talloze weide- en wadvogels die natuurgebied Hegewiersterfjild rijk is. We zetten de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Harlingen voor je op een rijtje.

Werelderfgoed Waddenzee

Met een gebied dat zich uitstrekt langs de kusten van Nederland, Duitsland en Denemarken is Werelderfgoed de Waddenzee het grootste getijdensysteem ter wereld. Het natuurlijke proces van eb en vloed kan hier ongestoord plaatsvinden waardoor er een divers ecosysteem is ontstaan. Met zeehonden, tientallen trek- en broedvogels, meer dan 140 vissoorten en keldervegetatie is de Waddenzee een belangrijke plek voor flora en fauna in Nederland.

Droogvallende wadplaten, ondiep water en geulen: het getijdengebied tussen de kust en Waddeneilanden is kenmerkend voor de Waddenzee. Dagelijks wordt bij eb de zeebodem zichtbaar en nodigt het gebied je uit tot een wandeling tussen de Waddeneilanden. Ga op avontuur met één van de acht Nederlandse Wadlooporganisaties en laat je leiden door een dynamisch gebied van slik, beekjes, diepe geulen en bodemfauna. 

Natuurgebied Hegewiersterfjild

Ben jij een vogelliefhebber? Dan is natuurgebied Hegewiersterfjild, gelegen ten zuiden van Harlingen, echt een plek voor jou. Talloze wad- en weidevogels komen hier samen. Het Hegewiersterfjild is een belangrijk broedgebied waar grutto’s, tureluurs, scholeksters en kieviten in het voorjaar in grote aantallen aanleggen. Daarnaast dient de hoogwatervluchtplaats in het natuurgebied als rustplaats voor diverse wadvogels.

Spot de vogels vanuit de vogelkijkhut van Natuurgebied Hegewiersterfjild of verken de Friese kustlijn van zo’n 65 kilometer, die vele trekvogels en vogelaars aantrekt, te fiets.

Terschelling en Vlieland

Toe aan natuur, rust en ruimte? Vanaf de haven van Harlingen ben je in minder dan twee uur in de uitgestrekte natuur op Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Rederij Doeksen staat meerdere keren per dag voor je klaar om je naar één van deze twee prachtige Waddeneilanden te brengen. Alle info vind je hier.

Tot rust komen op het strand met een ondergaande zon, een lange wandeling door het bos of meer dan honderden soorten vogels spotten in de Kroon’s Polder: het kan allemaal op het één na kleinste Waddeneiland Vlieland. De uitgestrekte stranden op het eiland worden verrijkt met prachtige duinranden met wandelpaden. Kijk uit over het gehele eiland vanaf de rode vuurtoren op het hoge Vuurboetsduin of dwaal door het Bomenland, het verst gelegen bos vanaf het dorp, waar je wandelt tussen de sparren, dennen en loofbomen. Een fijne extra: de grootte van Vlieland zorgt ervoor dat bijna alles bereikbaar is te voet of per fiets!

Rechtsboven Vlieland ligt Waddeneiland Terschelling, een lang, smal eiland dat voor 80% uit natuur bestaat. Bossen, duinvalleien, kwelders, polders en heide creëren een gevarieerd natuurlandschap waar je helemaal tot rust komt. Overal op Terschelling ruik je de zilte geur van de zee die je continue laat beseffen dat je op een eiland bent. Bij aankomst in de haven ervaar je een gezellige drukte in het dorp West-Terschelling, met lokale winkeltjes en terrasjes. Wanneer je het pad naar het oosten volgt zal het eiland steeds stiller en leger worden, met als uiterste eind De Boschplaat, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan.

Brandaris, West-Terschelling

Terpen en Wierden

Het terpen- en wierdengebied is een eeuwenoud cultuurlandschap aan de Noord-Nederlandse kust, bestaande uit opgehoogde woonheuvels. Deze heuvels in Friesland en Groningen, waarop soms hele dorpen zijn gebouwd, zijn opgeworpen door mensen om zich zo te beschermen tegen het water. Het landschap is altijd sterk verbonden is geweest met de Waddenzee en is nog volop in ontwikkeling. Je ontdekt de verhalen van de dorpen Hallum, Firdgum, Wijnaldum, Ulrum, Godlinze en Warffum hier.