Ga naar inhoud

Wijnaldum en Midlum

Grenzend aan Harlingen liggen twee landelijke dorpen, Wijnaldum en Midlum. Samen met de zeehavenstad Harlingen vormen zij de gemeente Harlingen. De dorpen beschikken over een gemoedelijke sfeer en een klein aantal inwoners. Vooral rond Wijnaldum zijn vroeger opzienbare goudvondsten gedaan. Hieruit blijkt dat het Noordwesten van Friesland een voorname positie innam binnen het Friese koninkrijk van die tijd.

  Wijnaldum

  Wijnaldum is een dorp gelegen in het vlakke land van Noordwest Friesland met op de achtergrond de zeedijk en de kranen en masten van de Harlinger haven. Het dorp heeft ongeveer 600 inwoners.

  Centrum van rijkdom, macht en edelsmeedkunst
  Het noordwesten van Friesland (Westergo) was in de vroege middeleeuwen een centrum van rijkdom, macht en edelsmeedkunst. Vooral rond Wijnaldum zijn opzienbare goudvondsten gedaan. Hieruit wordt duideijk dat dit gebied een voorname positie innam binnen het Friese koninkrijk van die tijd.

  In het Steunpunt van Wijnaldum, gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk, wordt deze geschiedenis zichtbaar gemaakt.

  Bekijk Archeologisch Steunpunt Wijnaldum

  Fibula van Wijnaldum

  Ontdek één van de meest opzienbare goudvonsten uit de vroegere middeleeuwen: de fibula van Wijnaldum. Een icoon voor de Friese archeologie, en een topstek bij uitstek! 

  Fibula van Wijnaldum

  Toplocaties in Wijnaldum

  Midlum

  Tussen Harlingen en Franeker ligt in de kromming van de oude rijksweg het terpdorp Midlum. Het dorp telt ongeveer 700 inwoners.

  Nicolaaskerk​
  Midden in het dorp Midlum staat de Nicolaaskerk. Deze dorpskerk is in de 12e eeuw op een restant van een terp gebouwd. De oorspronkelijke bebouwing van het dorp is rondom de kerk ontstaan. Aan het begin van de 19e eeuw bestond de kleine kern van Midlum alleen uit de dorpskerk, een rijtje huizen, een pastorie, twee boerderijen en steenfabrieken en woningen langs de trekvaart. Vanaf het moment dat de Rijksweg werd geopend, transformeerde het dorp Midlum naar een gezellig en pittoresk dorpje. 

   

  Bekijk ook