Ga naar inhoud

3x het verhaal van bekende Harlingers

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Een historische zeeheld uit de zeventiende eeuw, een literair schrijver van meer dan 200 boeken en de bekendste weerman van Nederland. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een bijzondere connectie met Harlingen.

Tjerk Hiddes de Vries

Tjerk Hiddes de Vries is een bekende naam uit de geschiedenis van Harlingen. De Vries was een beroemde Friese admiraal en zeeheld uit de zeventiende eeuw. Hij werd geboren op 6 augustus 1622 in Sexbierum, in eenvoudige omstandigheden en als tweede zoon van het molenaarechtpaar Hidde Sjoerbs en Swap Tjeirckdochter. In 1648 trouwde Tsjerk Hiddes De Vries met een Harlinger meisje: Nannetje Atses en ze kwamen samen in Harlingen te wonen. Zijn interesse in de handelsvaart zorgde ervoor dat hij in Harlingen een carrière als schipper waarmaakte. Al snel werkte hij zichzelf in de koopvaart op tot schipper. Daarnaast vocht hij namens de Friese admiraliteit voor de Republiek der Nederlanden in verschillende oorlogen, waaronder de Noordse Oorlog in 1658. In 1665 werd hij als echte zeeheld benoemd tot de hoogst haalbare positie van admiraal.

Op de Grote Bredeplaats in Harlingen, te midden van gezellige horecagelegenheden, bijzondere winkeltjes en ateliers, staat een monument ter ere van Tjerk Hiddes de Vries. Het monument is gemaakt in de vorm van de boeg van een schip, met daarin het portret van De Vries, en aan weerszijden vleugels die dienen als bankjes. Daarnaast zijn de Tsjerk Hiddessluizen, gelegen in de haven van Harlingen en belangrijk voor de binnenvaart, naar hem vernoemd.  Ook zijn er diverse schepen van de koninklijke marine naar hem vernoemd, wat de belangrijke historische status van Tjerk Hiddes de Vries weerspiegelt.

Meer over Tjerk Hiddes de Vries

Het verhaal van schrijver Simon Vestdijk

Een andere bekende naam uit de meer recente geschiedenis van Harlingen is Simon Vestdijk, schrijver van een enorm literair oeuvre. Vestdijk werd op 17 oktober 1898 geboren in Harlingen. Vanaf 1917 studeerde hij geneeskunde in Amsterdam, waarna hij net zoals zijn studiegenoot (en de latere dichter) Slauerhoff een tijdje als scheepsarts werkte. Daarnaast had hij een enorme liefde voor de literatuur en tijdens zijn studententijd publiceerde Vestdijk al enkele gedichten. Zijn officiële debuut in de literaire wereld was in 1926 met het gedicht Riem zonder eind, dat in het belangrijke tijdschrift De Vrije Bladen verscheen. Enkele jaren na zijn studie nam hij nog waar als huisarts, maar zijn liefde voor het schrijven bleek echter te groot en in 1932 koos Vestdijk voor een leven waarin hij zich volledig richtten op de literatuur. Simon Vestdijk maakte grote indruk op de literaire wereld en publiceerde meer dan 200 boeken, (muziek)essays, gedichten en brieven.

Sporen van het leven van Simon Vestdijk in zijn geboortestad Harlingen zijn terug te vinden in enkele boeken, zoals zijn autobiografische romans uit de Anton Wachter-reeks, waarin hij Harlingen omdoopte tot Lahringen. Zijn geboortehuis bevindt zich recht tegenover het Hannemahuis, waar een aparte kamer is ingericht voor de beroemde schrijver. De Vestdijkkamer in het museum omvat alle boeken die van Vestdijk zijn uitgegeven en daarnaast geven oude foto’s en citaten uit zijn boeken over Harlingen een tijdsbeeld van de stad waarin de schrijver woonde. Wil je zelf het leven van deze bekende Harlinger ervaren? De literaire wandelroute-app ‘Vestdijk in Harlingen’ neemt je langs zestien plekken in de stad die een belangrijke rol speelde in het leven van Simon Vestdijk.

Meer over Simon Vestdijk

Weerman Piet Paulusma

Een ander bekende Harlinger is Piet Paulusma. Hij was tot zijn overlijden de populairste weerman van Nederland. Piet Paulusma werd geboren op 15 december 1956 in Tzum, een klein Fries dorpje. Later verhuisde hij naar Harlingen, waar hij met veel plezier woonde. Hij maakte zijn debuut als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân en was in die tijd dagelijks te zien als weersvoorspeller. In 1996 verschijnt Piet Paulusma voor het eerst op de landelijke zender SBS6, waarna zijn carrière een grote vlucht neemt. Nadat hij zijn werkzaamheden bij SBS6 neerlegde, was hij nog (dagelijks) te zien als weerman op op omroep MAX en te horen op NPO Radio 5. Piet Paulusma was een boegbeeld voor Harlingen. Op 20 maart 2022 overleed Piet Paulusma aan de gevolgen van kanker.