Simon Vestdijk

Na bij een halve eeuw na zijn dood, staat Simon Vestdijk nog steeds te boek als één van de grootste literair, schrijvers van Nederland. Hij werd geboren op 17 oktober 1898 in Harlingen, en groeide hier op als enig kind. Hij ging in Harlingen naar de lagere school; de middelbare school doorliep hij in Leeuwarden. Het was deze periode die later de thematiek van Anton Wachter-romancyclus bepaalde. Wat is het verhaal van deze beroemde Harlinger? De Friese zeehavenstad is zijn beroemdste zoon in ieder geval zeker niet vergeten. 

Over Simon Vestdijk

Vanaf 1917 studeerde hij geneeskunde in Amsterdam, waarna hij net zoals zijn studiegenoot (en de latere dichter) Slauerhoff een tijdje als scheepsarts werkte. Daarnaast had hij een enorme liefde voor de literatuur en tijdens zijn studententijd publiceerde Vestdijk al enkele gedichten. Zijn officiële debuut in de literaire wereld was in 1926 met het gedicht Riem zonder eind, dat in het belangrijke tijdschrift De Vrije Bladen verscheen. Enkele jaren na zijn studie nam hij nog waar als huisarts, maar zijn liefde voor het schrijven bleek te groot. In 1932 koos Vestdijk voor een leven waarin hij zich volledig richtte op de literatuur. Simon Vestdijk maakte grote indruk op de literaire wereld en publiceerde meer dan 200 boeken, (muziek)essays, gedichten en brieven.

Sporen van Vestdijk

Sporen van het leven van Simon Vestdijk in zijn geboortestad Harlingen zijn terug te vinden in enkele boeken, zoals zijn autobiografische romans uit de Anton Wachter-reeks, waarin hij Harlingen omdoopte tot Lahringen. Zijn geboortehuis bevindt zich recht tegenover het Hannemahuis, waar een aparte kamer is ingericht voor deze beroemde schrijver. De Vestdijkkamer in het Harlinger museum omvat alle boeken die van Vestdijk zijn uitgegeven. Oude foto's en citaten uit zijn boeken geven een mooi beeld van Harlingen in de tijd waarin Vestdijk er woonde. En wist je dat er verschillende straten genoemd zijn naar Vestdijk? Ook de school RSG Simon Vestdijk Harlingen dankt zijn naam aan de schrijver. 

 

 

Portret foto van Simon Vestdijk

Ik schrijf zo snel omdat ik benieuwd ben naar de afloop

- Simon Vestdijk

Alter ego Anton Wachter

Aan het begin van de Kleine Voorstraat staat zijn alter ego Anton Wachter in brons gegoten, gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. Hij heeft een boekentas onder de arm, en houdt de herinnering in Harlingen levend aan deze beroemd, literair schrijver. Wil je zelf het leven van deze bekende Harlinger ervaren? De literaire wandelroute-app ‘Vestdijk in Harlingen’ neemt je langs zestien plekken in de stad die een belangrijke rol speelde in het leven van Simon Vestdijk. Maar ook in gemeentemuseum het Hannemahuis kun je een duik in de historie nemen. 

Anton Wachterprijs
Wist je dat de Anton Wachterprijs is vernoemd naar de hoofdpersoon in de achtdelige romanserie van de Harlinger schrijver? De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan talentvolle schrijvers. De Anton Wachterprijs werd in 1977 ingesteld door het Centraal Comité 1945. De prijs bestaat uit een replica van het beeldje dat je aan de Kleine Voorstraat vindt een klein geldbedrag.

Andere verhalen

Wandelend op verhaal - Zo ontdek je de historie het best