Ga naar inhoud

Top Westerzeedijk

Welkom op de plek waar land en zee elkaar ontmoeten. Welkom in Harlingen! Harlingen is één van de Friese elf steden, de enige stad direct gelegen aan zee. De zee die Harlingen zo’n rijke historie en eigen karakter heeft gegeven en tot op de dag van vandaag de dynamiek brengt die Harlingen zo bijzonder maakt. Met zijn roemruchte nautische verleden, de rijke industrie en oude ambachten is Harlingen rauw en stoer. Maar ook zacht en warm, met indrukwekkende vergezichten, en zijn rijke culturele erfgoed en gastvrijheid.

Werelderfgoed Waddenzee

Harlingen is gelegen aan het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee. Met een oppervlak van ruim 10.000km2 is het Waddengebied het grootste wadden- en kusteilandensysteem in de wereld met een gematigd klimaat. Het gebied is circa 7000 jaar geleden ontstaan in een gebied waar eb en vloed regeren. In Harlingen kun je op vele manieren het Werelderfgoed Waddenzee beleven. Je kunt bijvoorbeeld ontwaken met zicht op het wad, uitwaaien langs zee, of een avontuurlijke reis over zee maken met de Bruine Vloot. Daarnaast zie je de invloed van de zee overal terug in Harlingen. De ligging aan zee heeft het stoere, eigenzinnige karakter van de enige Friese zeehavenstad bepaald.

Meer over UNESCO Waddenzee Werelerfgoed

Roemrucht, nautisch verleden

Als stad is Harlingen compact van formaat, maar toch is het in Nederland één van de steden met de hoogste monumentendichtheid. Harlingen kent namelijk wel meer dan 600 monumenten. Als je door het stadshart van Harlingen wandelt, dan loop je als het ware door een nautisch, openluchtmuseum. De aanwezigheid van varend erfgoed en robuuste pakhuizen herinneren je op iedere hoek van de straat weer aan ons rijke verleden. De historische binnenstad kent daarnaast bijzondere winkels, gezellige kroegjes, en veel verschillende eetcafés en restaurants. Bovendien is Harlingen als compacte stad het best te ontdekken te voet; alles ligt op loopafstand van elkaar.

Monumenten in Harlingen

De Nieuwe Willemshaven

Een bezoek aan de Nieuwe Willemshaven mag tijdens een bezoek aan Harlingen niet ontbreken. Deze industriehaven ligt achter de Westerzeedijk, op nog geen 5 minuten lopen van waar je nu staat. Dus waar wacht je nog op? Met een decor van varend erfgoed, regelmatig een cruiseschip en vele andere bezienswaardigheden, heeft deze culturele trekpleister veel te bieden. Het is de plek waar het nautisch verleden en de hedendaagse industrie elkaar ontmoeten, met een fijne afwisseling aan unieke overnachtingsplekken en culturele hoogstandjes. De Nieuwe Willemshaven ontwikkelt zich daarmee tot de culturele hotspot van Harlingen en de regio.

Ontdek De Nieuwe Willemshaven

Gemeentemuseum Het Hannemahuis

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van de enige Friese zeehavenstad? Kom dan het roemruchte, nautische verleden van Harlingen in het gemeentemuseum het Hannemahuis ontdekken. Met kunst, zilverwerk, aardewerk, en literatuur bevat het Harlinger museum een prachtige collectie. Het Hannemahuis is het centrum voor Harlinger cultuur en historie. Het museum is gehuisvest in een 18e-eeuw koopmanshuis in de Voorstraat. Beleef er hoe de laatste Harlinger walvisvaarder vastliep in het poolijs, monster aan op de scheepvaartafdeling, of ontdek hoe het Harlinger Aardewerk door de eeuwen heen naam en faam heeft vergaard. 

Ontdek het Harlinger museum

Noordwesten van Friesland

Harlingen is als stad de perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken. De regio Noordwest Friesland omvat een indrukwekkend gebied bestaande uit dijken, terpen en wierden, met een grote verscheidenheid aan interessante dorpen en kleine steden. Het Noordwesten van Friesland was in de vroege middeleeuwen een centrum van rijkdom, macht en edelsmeedkunst. Vooral rond Wijnaldum zijn opzienbarende goudvondsten gedaan. Hieruit blijkt dat het Noordwesten van Friesland een voorname positie innam binnen het Friese koninkrijk van die tijd.

Ontdek Noordwest-Friesland