Ga naar inhoud

Entrepotgebouw

Dit voormalige douane-gebouw is een unieke, industriële locatie in De Nieuwe Willemshaven, grenzend aan het UNESCO Waddenzee Werelderfgoed. Vroeger werden hier handelsgoederen opgeslagen werden om te bepalen of en hoeveel invoerrechten betaald moesten worden, maar tegenwoordig doet het dienst als multifunctioneel centrum. Het gebouw bestaat uit een grote monumentale ruimte met lichtinval via grote glazen deuren en een groot daklicht. De monumentale status van het Entrepotgebouw, en de bijzondere locatie aan zee, maken het een bijzonder geschikte locatie voor de huidige functie van multifunctioneel centrum. 

Entrepot

Het entrepotgebouw stamt uit 1904 en werd destijds gebruikt als opslaggebouw van de douane. Entrepot is de Franse benaming voor magazijn of pakhuis. Hier werden handelsgoederen uit het buitenland opgeslagen totdat het duidelijk werd hoeveel invoerrechten er betaald moesten worden.

Entrepotgebouw Willemshaven

Ontvangst- en evenementenruimte

Nadat de renovatie compleet was, werd op 9 december 2016 de officiële opening van het vernieuwde gebouw gevierd. De grote monumentale ruimte behoudt de oude herkenbare stijl terwijl een paar moderne aanpassingen zorgen voor een grotere lichtinval vanuit het nieuwe glazen dak en deuren. Het entrepotgebouw is momenteel in gebruik als opvang voor mensen die met de Bruine Vloot varen en voor passagiers van diverse cruiseschepen die in Harlingen aanmeren. Ook wordt het gebouw gebruikt voor evenementen, zoals foodfestivals, vintagemarkten of braderieën.

Entrepotgebouw Harlingen