Musea

De rijke geschiedenis van Harlingen, de enige zeehavenstad in Friesland, is terug te vinden in onze musea en expositiecentrums. Zo biedt gemeentemuseum Het Hannemahuis een interessante collectie van zeegezichten, scheepsmodellen en ambachtelijk werk. In het pand van de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek vind je een variatie aan handgemaakte sieraardewerk en tegels. In het bezoekerscentrum van het expeditieschip van Willem Barentsz maak je kennis met het verhaal van Willem Barentsz en de unieke bouwmethode. En in de recent geopende Tall Ships Experience Center kun jij je verdiepen in de historie van deze gigantische schepen. Welke museums ga jij in Harlingen bezoeken?

Hannemahuis

Gemeentemuseum Het Hannemahuis is het geheugen van Harlingen. Het verzamelt, bewaart en presenteert voorwerpen en documenten met betrekking tot de kunst, cultuur en de geschiedenis van Harlingen en zijn bewoners. Het Hannemahuis behoort tot de vroegste koopmanshuizen van de Harlinger binnenstad. Sinds 1957 is het gebouw als museum in gebruik. Het interieur is nog redelijk intact. De betimmering in de hal is gedeeltelijk uit de 17de eeuw en het plafond in de mooie voorkamer, 't Zaal, dateert uit 1825.

Meer over Het Hannemahuis

Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek

Een authentiek en uniek familiebedrijf dat veel passie heeft voor het maken van aardewerk en tegels is de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek. Dit is het laatste bedrijf in Nederland dat aardewerk tot heden nog altijd op een originele wijze creëert. Al sinds 1598 wordt er in Harlingen met de tinglazuurtechniek gewerkt waarin producten volledig met de hand worden vervaadigd. De eeuwenlange traditie en de bewaarde kennis van het oude ambacht heeft de onderneming nooit los gelaten.

Meer over de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek

Bezoekerscentrum Expeditieschip Willem Barentsz

Wist je dat er meer dan tien jaar en meer dan 30.000 werkuren van vrijwilligers zitten in de ontwikkeling van De Witte Swaen? De replica van het expeditieschip van Willem Barentsz heeft in november 2021 voor het eerst de haven van Harlingen verlaten om een proefvaart te maken op de Waddenzee. De reis pakte boven verwachting uit. Je kunt in het bezoekerscentrum een beeld krijgen over de bouw van het schip, maar zelfs ook over de scheepvaart en walvisvaart van Harlingen. Gedreven en enthousiaste rondleid(st)ers vertellen je graag meer over deze unieke Hollandse bouwmethode en de roemruchte reis die Willem Barentsz in het verleden heeft gemaakt.

Ontdek het Expeditieschip Willem Barentsz

Tall Ships Experience Center

Het Tall Ships Experience Center is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tall Ships, de races en de ontwikkeling van het grootste nautische spektakel in Harlingen. Jongeren die overwegen om als trainee mee te varen tijdens The Tall Ships Races, vinden in dit bezoekerscentrum veel inspiratie over de voorbereiding op de reis van hun leven.

Beleef het Tall Ships Experience Center