Ga naar inhoud

Vier de zomer aan zee in Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

De zon staat hoog, de meeuwen zingen en de zeewind waait vrolijk de stad in: de zomer is officieel begonnen! Zolang de temperaturen hoog blijven en de lucht droog, willen we dan ook maar één ding, en dat is eropuit. Breng een bezoek aan Harlingen, de veelzijdige historische havenstad, waar je de zomer aan zee viert.

Na een heerlijk voorjaar is het nu dan eindelijk écht zomer. De korte broeken voelen al niet meer onwennig en de eerste sproeten zitten al goed en wel op de neuzen. Al die vitamine D doet wonderen voor ons humeur en blakend van energie trekken we het land in. Want voor zon, zee en gezelligheid hoef je niet naar Ibiza, die vind je namelijk ook gewoon in Harlingen! Hier kun je op en top genieten van dit seizoen.

Aan het water

Dus, pak je zwemkleding, parasol en strandlaken en start je stedentrip met een ontspannen stranddag. Aan de Waddenzee, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed, ligt het Harlinger strand, waar je helemaal tot rust kunt komen. Lekker liggen luieren, volledig verdwijnen in een spannend boek of een verfrissende duik nemen in de zee; alles kan en mag. En als de maag begint te rommelen of de mond wat droog wordt, dan is een oplossing niet ver te zoeken. Bij Strandpaviljoen ‘t Zilt kun je terecht voor een goede lunch, lekker diner of voor een borrel – alles met een fenomenaal uitzicht.

Op het water

Na zo lang naar het water te staren, kan het zomaar zijn dat je de behoefte krijgt om te gaan varen. Gelukkig staat Bootverhuur Ouwe Seun voor je klaar met een scala aan bootjes, waarmee jij Harlingen vanaf het water kunt ontdekken. De grootste boot van Ouwe Seun biedt plaats voor wel acht personen, dus is ook uitermate geschikt voor familie- of groepsuitjes. Als je je liever laat leiden, dan is een rondvaart ook nog een optie. Check hier alle mogelijkheden.

Festivalseizoen

Zomer = festivals, toch? Ook in Harlingen zijn dit de hoogtijdagen wat betreft evenementen. Zo kijken de Harlingers zelf het hele jaar uit naar de Visserijdagen, het vierdaagse festival (van 31 augustus t/m 3 september) in de binnenstad met muziek, dans, kermis en vooral heel veel gezelligheid. Dit jaar, van 14 t/m 17 juli, is Harlingen opnieuw gaststad voor de Tall Ships Races, een werelds maritiem evenement dat jong en oud kennis laat maken met de indrukwekkende Tall Ships.

Glamping

Natuurlijk is het heerlijk vertoeven in een van de vele B&B’s die Harlingen biedt, maar tijdens de zonovergoten zomerdagen is er toch weinig zo leuk als overnachten op een camping? Aan de Westerzeedijk, vlak naast de Waddenzee, ligt Camping de Zeehoeve. Deze gezellige camping is van alle gemakken voorzien, en de perfecte uitvalsbasis voor jouw stedentrip. Mooi-weer-tip: de camping verhuurt ook SUP-boards, voor wie houdt van inspanning én ontspanning.

Buitenkunst

Verlang jij naar cultuur maar heb je geen zin om de hele dag binnen door te brengen, turend naar schilderijen en slenterend door galerieën? Geen probleem, voor kunst kun je in Harlingen gewoon buiten blijven. De straten van deze havenstad zijn namelijk gevuld met artistieke parels, van oude muurschilderingen tot moderne kunstwerken. De tofste kunstige must-sees vind je in deze blog.