Ga naar inhoud

Kapiteins klaar? Varen maar!

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan zee en met een overvloed van waterwegen die naar Harlingen leiden, is deze stad een vaarstad bij uitstek. Of je nu de zee gaat bedwingen of laverend de Friese wateren opgaat, Harlingen voorziet in alles, van start tot finish.

Zeezeilen

Wanneer de wind enigszins opsteekt, kunnen de zeilen gehesen worden. Na een verblijf in de Jachthaven De Leeuwenbrug, middenin het historisch centrum van Harlingen, ben je binnen no-time weer op zee. Een zeilboot huren? Natuurlijk kan dat! De Zeezeilers verhuren verschillende zeiljachten, zoals de vierpersoons Jeanneu 319 of de zes- tot achtpersoons Centurion 41s.

Rondvaart

Wist je dat Harlingen meer dan zeshonderd monumenten kent? De stad is dan ook één van de steden met de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Tijdens de Grachtentour Ouwe Seun ontdek je de geheimen van het historische hart van Harlingen en leer je meer over de mooiste monumenten van de stad. Ouwe Seun bestaat al driehonderd jaar en je zult dan ook moeilijk een meer bevlogen verteller vinden dan de kapitein van deze rondvaartboot. Je kunt ook meevaren op de Singel Princes of een tocht of excursie maken op de Regina Andrea. Heb je bijvoorbeeld wel eens zeehonden gespot op de Waddenzee? 

 

Bruine Vloot

Hoewel veel zeilen tegenwoordig wit van kleur zijn, hesen ze vroeger nog bruine zeilen. De Bruine Vloot staat dan ook voor de historische zeeschepen, waarvan er wel meer dan zeventig in de haven van Harlingen liggen. Daarmee bezit Harlingen over de grootste bruine vloot van Nederland. Je kunt niet alleen genieten van het wonderlijke beeld dat deze schepen schetsen, je kunt ook zelf meevaren! Samen vaar je de Waddenzee op of zeil je naar het IJsselmeer. Meer weten over de Bruine Vloot? Neem dan hier eens een kijkje.

Friese wateren

Via grote en kleine waterwegen staat Harlingen in verbinding met de rest van de provincie. In de luxe sloepen van Bootjes Verhuur Harlingen is het de hele dag goed toeven. Terwijl de sloep over het water glijdt en je geniet van de serene Friese omgeving, vliegt de tijd voorbij. Na een relaxte vaarervaring sluit je de dag perfect af met een natje en een droogje. Waar meer jij aan?

Tall Ships Races

Vind jij al die fantastische schepen ontzettend fascinerend, maar blijf je zelf liever aan wal? Dan zijn de Tall Ships Races echt iets voor jou. Liefhebbers van zeilen, zeevaart en historie komen jaarlijks in groten getale naar dit wereldse evenement, dat wisselend in Europese steden plaatsvindt. Dit jaar komen de Tall Ships van 14 tot en met 17 juli weer naar Harlingen. Dat mag je niet missen!