Homminga's Fijne Winkeltje

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen, één van de Friese elf steden; de enige stad direct gelegen aan zee. De zee die de stad zo’n rijke historie en eigen karakter heeft gegeven en tot op de dag van vandaag de dynamiek brengt die Harlingen zo bijzonder maakt. Een stad met vele mogelijkheden voor zowel bedrijven, bewoners als bezoekers. Harlingen kent dan ook vele ondernemers met ieder een eigen verhaal. Hoe is het om te ondernemen in onze bijzondere havenstad gelegen aan zee?

Op Voorstraat 21 is Homminga’s Fijne Winkeltje te vinden. Homminga’s Fijne Winkeltje is al meer dan 85 jaar een begrip in de binnenstad van Harlingen. De winkel is gevuld met een groot assortiment van kaas- en vlees specialiteiten, vers belegde broodjes en heerlijke andere delicatessen. Maar wat is het verhaal achter deze bijzondere delicatessenzaak gelegen aan zee?

Van docent naar ondernemer

De gezichten achter Homminga’s Fijne Winkeltje zijn Tom van den Berg en zijn vriendin Julia Woudstra. De winkel is in 1931 opgericht door familie Homminga en is ooit begonnen met een kaas- en zuivel winkel op de Lanen. Door de jaren heen is de winkel uitgegroeid tot een mooie kaas- en delicatessenzaak op de Voorstraat. In 2016 besloot familie Homminga het familiebedrijf over te dragen. Julia was al jaren een trouwe medewerkster van Homminga’s Fijne Winkeltje en zag het wel zitten om samen met haar vriend Tom de zaak over te nemen. “Het was een hele mooie kans, die we simpelweg niet konden laten liggen.” vertelt Tom. Zelf was Tom lange tijd werkzaam als docent op de Maritieme Academie in Harlingen. 

 

Ondernemen aan Zee

Inmiddels zijn Tom en Julia nu al vier jaar de trotse eigenaren van de winkel aan de Voorstraat. Ze runnen de zaak samen met hun vaste team van in totaal 11 medewerkers. Ze hebben allen hart voor de zaak en staan elke dag met veel plezier in de winkel.  “Harlingen is een prachtige stad en dat maakt het ondernemen aan zee ook geweldig” vertelt Tom. Het ondernemerschap was voor Tom nieuw, maar hij is blij met de keuze die hij gemaakt heeft. “Ik vind het fantastisch en zou nooit meer anders willen.” vertelt Tom. Hij vindt het erg fijn om zijn eigen draai aan de winkel te mogen geven. “Je kunt er zelf voor zorgen dat je winkel een leuke uitstraling krijgt.” vertelt hij. Hoewel Tom en Julia beide al erg tevreden waren over de winkel, hebben ze de winkel wel doorontwikkeld. Zo hanteren ze een andere werkwijze en hebben ze een aantal nieuwe producten toegevoegd. 

Daarnaast kan Tom het ook goed vinden met andere ondernemers. “Iedereen kent elkaar in de stad en iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten.” vertelt hij. Af en toe worden de krachten gebundeld door de ondernemers in de binnenstad en ontstaan er mooie samenwerkingen. 

 

“Harlingen is een prachtige stad en dat maakt het ondernemen aan zee ook geweldig.” 

- Tom

In de winkel komen veel toeristen om het hoekje kijken voor een lekker stukje kaas of een vers belegd broodje. Daarnaast zijn er ook Friese specialiteiten en cadeaupakketten te vinden. “Er hangt een gezellige sfeer in de stad, zowel van de Harlingers zelf als van de toeristen.” vertelt Tom. De ‘ouwe seunen’ weten het fijne winkeltje dan ook goed te vinden voor hun boodschappen. Zomers heeft de winkel ook een klein terras voor de winkel, maar afgelopen jaar ging dat helaas niet. Het is net als voor velen een lastige periode door de Corona. “Het is anders dan anders, maar we mogen niet klagen.” vertelt Tom. Naast de fysieke winkel doet Homminga’s Fijne Winkeltje ook aan afhalen en bezorgen, iets waar men zich de afgelopen periode meer op gericht heeft. 

Als Tom gevraagd wordt naar zijn hoogtepunt van zijn jaren aan de Voorstraat, dan antwoordt hij dat dit hoogtepunt waarschijnlijk nog gaat komen. In 2021 viert Homminga’s Fijne Winkeltje namelijk het 90-jarig bestaan. En dat gaat natuurlijk groots gevierd worden! 

Waarom je Homminga niet moet overslaan

“Een lekker stukje kaas is nooit verkeerd!” vertelt Tom met een lach. Homminga’s Fijne Winkeltje is al jaren een begrip in Harlingen en omstreken en mag daarom zeker niet worden overgeslagen. Het authentieke aan Homminga’s Fijne Winkeltje is dat een bezoek aan de winkel een echte beleving is. “Het proefmoment in de winkel en de kwaliteit van onze producten maakt ons uniek.” vertelt hij. De winkel heeft een divers assortiment en is rijk gevuld met kaas specialiteiten, belegde broodjes en heerlijke delicatessen. Zo biedt Homminga’s Fijne Winkeltje voor ieder wat wils!

Andere interessante blogs