200-jarige jubileum KNRM

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar en dat mag gevierd worden. Dat pakt de vrijwilligersorganisatie dan ook groots aan. Landelijk slaan de verschillende vestigingen de handen ineen om uit te pakken voor iedereen die het wil zien of horen. Denk hierbij aan demonstaties, open dagen, maar ook een podcastreeks en een single gezongen door Stef Bos en FLEUR. Het eindshot van de videoclip hiervan is in Harlingen gefilmd bij het boothuis van de lokale KNRM. Wij spreken vrijwilliger Derk van Dieren over de Harlinger KNRM. Hij vertelt hoe dit hechte team te werk gaat en ook over spraakmakende reddingsacties. Trossen los!

De Fusie

De KNRM heeft een rijke geschiedenis, gevormd door fusies en veranderingen. Tegenwoordig is het een landelijk verbond dat vaart onder dezelfde naam, maar voorheen waren het noordelijke (KNZHRM) en een zuidelijke (KZHMRS) maatschappijen geleid vanuit respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. Harlingen hoorde vanzelfsprekend bij het noordelijke deel. Destijds betaalde de gemeente mee aan de organisatie. “Dit had natuurlijk voordelen, maar soms was er ook geen budget beschikbaar en dat leverde op dat moment dan weer problemen op. Uiteindelijk zijn de twee divisies in 1991 gefuseerd tot wat nu de KNRM is”, vertelt Derk.

Vrijwillig, maar niet vrijblijvend

De KNRM draait volledig op vrijwilligers en de kosten worden gedragen door de donaties. Hiermee wordt goede apparatuur en hoge kwaliteit gereedschap gekocht zodat de reddingsvrouwen en -mannen goed te werk kunnen in de meest onstuimige situatie. De zee kan namelijk een woeste plek zijn. Het boothuis, strategisch gelegen aan de Nieuwe Willemshaven, is een knooppunt van activiteit, uitgerust met state-of-the-art apparatuur en op maat gemaakte reddingspakken. Na een oproep via de pieper rukt de bemanning binnen tien minuten uit, klaar om levens te redden. In Harlingen zijn er 25 opstappers en nog een tiental andere vrijwilligers die andere rollen vervullen. Je mag tot je 55ste meevaren. Daarna mag je nog vrijwilliger blijven, maar meevaren wordt dan te riskant. Wil je blijven, dan word je vanaf dan ‘Helper aan de Wal’. Een belangrijke rol, want naast reddingsacties moeten er veel hand-en-spandiensten gedaan worden om alles in goede banen te leiden.  “Iedereen kan bij ons vrijwilliger worden, maar het vraagt wel wat van je. Vrijwillig is niet vrijblijvend. Als de pieper gaat, dan kom je in actie. Buiten het feit dat je zelf bereid bent om deze verantwoordelijkheid op je te nemen, moet je naaste omgeving dat ook. Zowel professioneel als privé. Wij hebben allerlei verschillende mensen in onze basis. Dit zijn natuurlijk mensen uit de scheepvaart, maar ook mensen die bij een gemeente werken”, schetst Van Dieren. Maar de KNRM biedt meer dan alleen reddingswerk. Het is een gemeenschap, waarin vrijwilligers worden opgeleid en ondersteund, en waar samenwerking met andere hulpdiensten zoals de ambulance en brandweer vanzelfsprekend is.

Vliegtuig te water

In een enkel geval gaat de samenwerking nog verder dan de reguliere hulpdiensten blijkt uit het volgende anekdote van Derk: “Eén van de reddingsacties die mij altijd is bijgebleven, is die van het kleine sportvliegtuigje dat te water raakte op zo’n 10 zeemijl (zo’n 18 kilometer) uit de kust. De piloot is hoogstwaarschijnlijk onwel geworden tijdens de vlucht, reageerde niet meer op de radio en is uiteindelijk in het water gestort. Omdat er niet meer op de radio gereageerd werd, zijn er vanuit Leeuwarden straaljagers opgestegen om polshoogte te nemen. Toen de luchtmacht wist dat het vliegtuigje te water was geraakt, konden zij niets meer betekenen. Ze hebben lichtkogels op de locatie in het water gedropt zodat wij het stokje konden overnemen.”

'Als de pieper gaat, dan kom je in actie'

- Derk van Dieren

Nog veel meer activiteiten

Op dit moment bereidt de KNRM landelijk en lokaal nog veel voor om het jubileum met zoveel mogelijk mensen te vieren. Vanaf september is er een expositie te zien in het Hannemahuis over de KRNM-afdeling Harlingen. Daarnaast is er op 25 mei ook nog de jaarlijkse Reddingsbootdag. Dit is een dag die speciaal voor de donateurs wordt georganiseerd en hierbij staan de deuren van het boothuis wagenwijd open en kunnen donateurs zelfs ook meevaren. Dit jaar wordt het nog groter en wordt ook de brandweer gevraagd om langs te komen om demonstraties te geven. Naast de ervaringen worden er ook nog een jubileumboek en een postzegel gemaakt en op Ameland wordt er een KNRM-munt geslagen. Kortom; er is heel veel te beleven omtrent het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.