Gedichtenroute Harlingen

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen Harlingen, want iedereen is welkom in onze mooie havenstad. Harlingen is bij toeristen geliefd om haar prachtige havens en ruige zee. Maar wist je dat Harlingen ook een échte kunst- en cultuurstad is? Vanaf heden is Harlingen het decor van een Literaire Gedichtenroute, waarmee gedichten tot leven komen. Deze route bestaat, in eerste instantie, uit vijf gedichten, geprojecteerd op de straten en muren in Harlingen. Laat jij je ook onderdompelen in literaire werken van dichters als Pieter Jelles Troelstra, Dico van der Meer en Rodaan Al Galidi?

De vijf iconische locaties

Vijf nautische gedichten

De Literaire Gedichtenroute bestaat uit vijf gedichten; waarvan één Harlinger gedicht, twee Friestalige gedichten en twee Nederlandstalige gedichten. De teksten zijn gevisualiseerd op de muren en straten met behulp van lichtprojecties en daardoor ’s avonds te bewonderen. De geprojecteerde gedichten zijn geschreven door Dico van der Meer, Jan Jacob Slauerhoff, Rodaan Al Galidi, Pieter Jelles Troelstra en Walling Dijkstra. Daarmee is het een route met kwalitatief hoogwaardige werken van vooraanstaande dichters. De gedichten zelf hebben eenzelfde nautisch karakter als dat van Harlingen en de zee. Maar ook de achterliggende verhalen houden soms verband met havenstad Harlingen. Zo zat dichter Al Galida in het AZC in Harlingen toen hij het gedicht schreef. Niet alle dichters leven meer, maar met de Literaire Gedichtenroute komen hun werken tot leven! 

Verspreid door de stad

De gedichten zijn op vijf iconische locaties te bewonderen. Onder andere bij de Keermuur van de Willemshaven, maar ook bij het rijksmonument 't Havenmantsje. De andere drie gedichten zijn te vinden bij het Stadhuis van Harlingen, het Brouwdok en het Entrepotgebouw. Trek na zonsondergang de stad in en laat je inspireren door deze literaire werken.

Het begin van iets groters

De eerste vijf gedichten zijn het begin van iets groters. De Literaire Gedichtenroute zal zich namelijk uitbreiden van vijf naar tien gedichten. Uiteraard met nieuwe werken van literaire dichters in verschillende streektalen, waaronder het Harlinges en Fries.