Vlootdag

Ahoy matrozen! De Vlootdag is de start van het toeristisch (vaar) seizoen van Harlingen. Ooit begonnen als eerbetoon aan de Bruine Vloot, die Harlingen als gasthaven heeft. Tijdens de Vlootdag kun je tochten maken over het Wad, op de vele historische zeilschepen ontdekken hoe het leven van een schipper écht is. En genieten van muziek, cultuur en ander nautisch erfgoed aan de kade. 

Dit evenement staat gepland voor zaterdag 1 april 2023. Kijk in onze evenementenagenda voor de actuele informatie.

Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen

De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) is een vereniging die het contact onderhoudt tussen de Bruine Vloot en de gemeente Harlingen. Deze vereniging kent haar oorsprong in 1991. Nadat er onenigheid ontstond over de toenmalige situatie in de haven van Harlingen, zoals het gebrek aan stroompunten en veilige trappen, werd het tijd om één aanspreekpunt te hebben. Momenteel bestaat de VBZH uit leden van 70 schepen uit de Bruine Vloot met elk een eigen vaste ligplaats in Harlingen.

Bruine Vloot

Harlingen is de thuishaven van de grootste Bruine Vloot van Nederland. Meer dan 70 historische zeeschepen meren af en toe aan in de buiten- en binnenhavens van Harlingen. De meeste platbodems dienden als vervoer over water voor o.a. groente en fruit, maar de vracht van producten over de weg werd naarmate de tijd steeds populairder. Om de zeeschepen varende te houden, werd er gekeken naar een oplossing. Verschillende klippers, aken, schoeners en tjalken werden omgebouwd en ingezet als groepaccomodaties. Wist je dat je op sommige schepen je verjaardag kan vieren, een verrassend personeelsuitje kan reserveren of een gezellig weekendje weg kan beleven?

Meer over de Bruine Vloot