't Havenmantsje

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Fine dining, een latte macchiato of een tafel vol borrelhapjes; dit kan allemaal bij ’t Havenmantsje in hartje Harlingen. Meesterkok Marco Poldervaart en zijn vrouw Inez bieden een veelzijdige belevenis om Harlingen zo verrukkelijk mogelijk mee te maken.

Kantongerecht ’t Havenmantsje

Wanneer je door de binnenstad loopt, kan het bijna niet anders dan dat het sfeervolle pand van voormalig Kantongerecht ’t Havenmantsje opvalt. Het rijksmonument heeft praktisch duizend en één verschillende vormen en bestemmingen gehad voordat Inez en Marco hun visie erop loslieten. “Dat heeft ook wat voeten in de aarde gehad. Het gaat namelijk om een monumentaal pand waardoor je dus lang niet overal de hamer in kunt zetten”, legt Marco uit. Het resultaat mag er wezen; om het originele pand is een weidse serre gebouwd waar 40 gasten kunnen plaatsnemen voor een middag of avond vol ontspanning en culinaire belevingen. Daarnaast zijn er nog de 2 huiskamers waar ook nog eens 40 personen kunnen plaatsnemen. “Of dat nou om een 6-gangen diner met wijnarrangement of een namiddag borrelen gaat. Wij zorgen ervoor dat de gast hier met geduld en persoonlijkheid bediend wordt.”

'Het is een monumentaal pand'

- Marco Poldervaart

Familiebedrijf

Naast Inez en Marco, zijn ook kinderen Denise en Pascal volop werkzaam binnen het restaurant. “Honderd procent uit eigen keuze”, vertellen de ouders. “We hebben de kinderen natuurlijk aangeraden om verder te kijken dan het horeca-leven, aangezien je er al zo makkelijk inrolt wanneer je ouders een restaurant hebben.” Zoals je op de foto’s ziet, heeft het kroost al een goede draai in het restaurant gevonden.

Beste horeca leerbedrijf van Nederland

In 2019 werd ’t Havenmantsje benoemd tot het beste leerbedrijf in de horeca en prolongeerde deze titel in 2020. Scholieren worden met open armen ontvangen en krijgen echt een rol in het bedrijf. Misschien wel het belangrijkste: er is ruimte om fouten te maken. “Wij hebben weleens commentaar gehad van iemand die vond dat één van de studenten een fout maakte. Toch moeten ze dat ergens doen, zodat zij ervan kunnen leren. Wij vinden het leuk om met deze gedreven leerlingen te werken en ze de ruimte te bieden om zich te ontwikkelen in ons werkgebied”, vertellen Marco en Inez.

'Er is ruimte om fouten te maken'

- Inez Poldervaart

De handen ineenslaan

De meeste ondernemers zijn op zoek naar groei en zelfontplooiing tijdens hun loopbaan. Niet zo gek natuurlijk, als je er ‘helemaal alleen’ voor staat. Toch is ontwikkelen niet per se een individueel proces als het aan Inez en Marco ligt: “Wij bieden overnachtingen aan, maar die ruimte hebben we zelf niet in huis. Dit doen we dus samen met verschillende ondernemers in Harlingen. Voorbeeld hiervan zijn apart hotel de Bank en de bijzondere overnachtingen van Dromen aan Zee zoals de Vuurtoren, Havenkraan en Reddingsboot. We hebben de contacten gelegd en zijn samen met deze accommodaties tot mooie arrangementen gekomen om de gast een compleet verzorgd verblijf in Harlingen kunnen bieden. Win win!”

In Friesland hebben we de tijd

Bij ’t Havenmantsje zit niemand op tijd. “Wij zorgen ervoor dat iemand de hele avond kan blijven zitten. Er komen geen extra reserveringen op dezelfde tafel tijdens die avond. We weten niet wat een bezoeker wil wanneer diegene een reservering plaatst. Mocht het zo zijn dat ze de hele avond tafelen, dan kan dat. We krijgen dit vooral te horen van mensen die ook veel restaurants bezoeken in de drukkere gebieden van het land. In Friesland nemen we de tijd en dat wordt erg op prijs gesteld. Wij vinden dat het bij ons vak hoort. De hele beleving van een jas aannemen, tot het laatste praatje bij de deur”, leggen Marco en Inez uit.

Never change a winning team

’t Havenmantsje biedt een veelzijdige culinaire ervaring in Harlingen en blijft dat ook doen. Of er nog een Michelinster aan zit te komen? “Als het aan ons ligt niet. Mensen weten ons goed te vinden en de ster betekent misschien dat sommige gasten afzien van een bezoek, omdat ze denken dat we hierdoor te chique worden. Wij steken liever onze energie in het verbeteren van ons bestaande concept”, besluit het koppel.

Andere interessante blogs