Ga naar inhoud

Stadsgids Anneke Visser

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Anneke Visser is al jaren gepassioneerd stadsgids van Harlingen. Ze is geboren en getogen in Harlingen en woont er met veel plezier. 10 jaar geleden, toen ze met pensioen ging, is haar gevraagd om stadsgids te worden. Daar hoefde Anneke geen twee keer over na te denken; de stad is haar grote passie. Hoe ervaart Anneke het werk als stadsgids in Harlingen?

Bijzonder om over Harlingen te vertellen

Harlingen kent zeventien stadsgidsen en twee coördinatoren die de stadswandelingen organiseren. Hoewel een stadsgids vaak alleen met een groep wandelt, zien de collega’s elkaar zo nu en dan in de stad. Anneke: “Het werk als stadsgids is erg leuk. Het is heel bijzonder om als inwoner van Harlingen te kunnen vertellen over de stad waar ik woon en heb gewerkt. Ik ben dan ook erg trots op deze mooie stad. Als echte Harlinger ken ik natuurlijk veel mensen, maar ik verdiep me ook in de mensen die zich hebben aangemeld voor de stadswandeling. Dan kan ik bepaalde bezienswaardigheden daarop aanpassen.” Toch weet Anneke ook niet altijd álles van Harlingen. “Als ik iets niet weet, dan zoek ik het op. Ik heb thuis erg veel boeken over de historie van Harlingen. Daar ben ik altijd al in geïnteresseerd geweest.”

 

‘De Zoutsloot en de Noorderhaven zijn het visitekaartje van Harlingen’

Anneke Visser

Mooie plekken

Anneke heeft een aantal plekken waar ze altijd langsloopt, omdat deze plekken Harlingen typeren. “Ik wandel met groepen naar de Zoutsloot, het visitekaartje van Harlingen. Maar ook de Noorderhaven en Zuiderhaven zijn prachtig. Ik vind dat Harlingen de mooiste binnenhaven van Nederland heeft. Daarnaast heeft Harlingen allemaal pittoreske steegjes en wel 600 tot 700 monumenten die nog steeds intact zijn.”

Soms gebeurt het dat er verzoekjes worden gedaan. “Een paar weken terug heb ik samen met een groep een stadswandeling gemaakt. Een familielid van de groep was tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Daarom wilde de groep graag langs zijn school en het huis waar de familie had gewoond. Als ik met een kleine groep ben, vraag ik wel eens aan de huidige bewoners van een pand of we dan even binnen mogen kijken. Dat is altijd erg bijzonder als dat mag.”

‘Harlingen heeft het dorpse. Het is echt ons kent ons’

- Anneke Visser

Het dorpse van Harlingen

Harlingen is een prachtige stad waar altijd wat te zien valt. “Harlingen hoort natuurlijk tot de elf Friese steden, wat de stad sowieso al erg bijzonder maakt.” Maar ook vroeger nam Harlingen een belangrijke positie in. “Harlingers waren altijd gericht geweest op de zee en op de handel met onder andere Engeland, de Baltische staten en Scandinavië. Dit heeft er ook voor gezorgd dat er tot op de dag van vandaag nog namen van landen op de pakhuizen staan. Harlingen was in de jaren 30 van de vorige eeuw de dichtstbevolkte stad van Nederland. Daar vertel ik de stadswandelaars graag over.” Toch heeft Harlingen altijd het dorpse gehad. “In de supermarkt kom ik mensen tegen die een praatje willen maken en mij kennen als Harlinger of als stadsgids. Het is in Harlingen echt ons kent ons.”

‘Je ontdekt dingen die je nog nooit eerder had gezien’

- Anneke Visser

Van Harlingers tot Canadezen

Je zou denken dat inwoners van Harlingen niet snel een stadswandeling door Harlingen boeken. Maar niets is minder waar. “Er zijn zeker Harlingers die meedoen aan een stadswandeling. Dat zijn dan bijvoorbeeld families, buurtverenigingen of mensen die naar Harlingen komen voor een reünie. Ik had laatst bijvoorbeeld een familie waarvan haar voorvader tot 1800 in Harlingen woonde.” Maar er zijn ook veel toeristen die een stadswandeling met een stadsgids willen doen. “Zelf doe ik ook Engelstalige stadswandelingen. In deze groepen zitten vaak mensen die met een cruiseschip of camper op vakantie zijn en dan in Harlingen uitkomen. Denk aan Britten, Duitsers, Scandinaviërs, Amerikanen en Canadezen. Ook hier zitten vaak mensen bij waarvan een ouder of grootouder in Harlingen heeft gewoond.”

Stadswandeling

Enthousiaste reacties

Er zijn veel lovende reacties over de stadswandelingen in Harlingen. “Mensen vinden het prachtig. Het maakt niet uit welke tijd van het jaar het is; het is en blijft bijzonder. Veel mensen vinden vooral de woonhuizen prachtig gerestaureerd.” Ook Harlingers zijn enthousiast. “Voor Harlingers lijkt de stad natuurlijk heel gewoon. Totdat je ze wijst op de verstopte steegjes, rijke geschiedenis en bijzondere monumenten. Dan vinden zelfs Harlingers het prachtig. Iedereen die meeloopt met een stadswandeling, ontdekt dingen die hij of zij nog nooit eerder had gezien – ook Harlingers.”

Stadswandeling door Anneke Visser voor Engelse toeristen

Andere interessante blogs