Ga naar inhoud

Poffertjeskraam Harlingen

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Voor kinderen is poffertjes eten een feestje, maar stiekem vinden volwassenen dat natuurlijk ook. Een bord vol vrolijke, smaakvolle poffertjes met roomboter, poedersuiker en datgene wat je er zelf nog bij kunt verzinnen. Dat is het concept dat al jaren werkt. Zeker aan de Harlinger haven, tegenover de ferryterminal, waar de Poffertjeskraam sinds 2015 geen tent meer is. Sinds 1995 serveert Daniël Schaaf hier zijn poffertjes en na zoveel jaren van succes blijken het pand en de locatie dus een blijvertje te zijn.

Een schot in de roos

In de jaren ’90 had Schaaf al een poffertjeskraam, maar niet in de buurt van Harlingen; deze stond namelijk in Harderwijk, vlak bij het Dolfinarium. “Mijn vader kwam op een moment naar me toe om te vertellen dat ze in Harlingen nog op zoek waren naar een poffertjeskraam. Het idee van een poffertjeskraam in Harlingen bleef in mijn hoofd rondspoken en daarom besloot ik al vrij snel om het gewoon te gaan doen. Mijn toenmalige vrouw had er eigenlijk geen behoefte aan, omdat het ‘altijd waait’ in Harlingen. Ze wist dit, want haar ouders stonden met de kermis ook vaak in Harlingen. Toch heb ik haar overtuigd het wel te doen. We wonen nu beide nog in de stad, dus Harlingen bleek toch een schot in de roos”, lacht Schaaf.

'Het bleef in mijn hoofd rondspoken'

- Daniël Schaaf

Divers publiek

Terug naar het heden. Momenteel staat er dus een vast pand aan de haven, naast restaurant ’t Havenmantsje. Dat bevalt Schaaf goed: “We hebben hier een mooie locatie waar we veel mensen kunnen ontvangen. Zowel binnen als buiten. Zoals gezegd; we moeten wel rekening houden met de wind. Daar heb je op deze locatie toch wel meer last van, dan in het centrum. Gelukkig weten we hoe we hiermee om moeten gaan”. Ondertussen druppelen er verschillende gasten binnen. Van gezinnen met jonge kinderen tot wielrenners en van ouderen tot bezoekers van de eilanden. Iedereen wandelt binnen, gaat zitten en bestelt raak. Het jonge personeel houdt het hoofd koel.

Dynamische werkvloer

Daniël werkt samen met zo’n 50 personeelsleden. Heel veel jonge mensen komen bij de Poffertjeskraam werken om de poffertjes, het gebak en de andere consumpties te serveren. “Heel veel van hen zitten nog op school, dus zijn niet op zoek naar een fulltimebaan. Hierdoor moet ik veel rouleren”, vertelt Daniël. Naast salaris, krijgen de werknemers hier vrijheid om ideeën te bedenken en uit te voeren. Daarnaast zorgt Schaaf er ook voor dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van social media. “Inmiddels zijn wij ook actief op onder andere Instagram. Niet omdat ik mij hier zoveel mee bezighoudt, maar omdat een aantal personeelsleden hier goed in zijn. Dit werkt goed, want zo houden ze mij ook scherp. Het is makkelijk om altijd alles hetzelfde te doen omdat het goed werkt. Zeker in een poffertjeskraam”, schetst Schaaf. Naast de vrijheid in het social media gebruik, denkt het personeel ook mee over zaken zoals de menukaart. Eén van de initiatieven is het recept poffertjes met Nutella en banaan. We hebben het geproefd; dit is een heerlijke smaakmaker!

'Vrijheid vind ik belangrijk'

- Daniël Schaaf

Vertrouwd recept

Daniël is een ondernemer pur sang. Naast de poffertjeskraam heeft de Harlinger met veel andere zaken zijn handen vol. In de wintermaanden bakt hij nog oliebollen in de buurt van Krommenie. Dan is het over het algemeen rustiger in poffertjesland en de Poffertjeskraam in Harlingen neemt dan logischerwijs ook minder tijd in beslag. “Ook in de wintermaanden probeer ik mijn mensen te voorzien van werk waar dat kan”. Toch is Daniël van plan om er niet veel meer naast te doen. “Ook privé vul ik mijn weken bijna te gemakkelijk, dus het is ook kijken naar de balans. Voor mij is de poffertjeskraam op deze manier al super. Zeker tijdens de mooie Harlinger zomers wanneer we veel verschillende gasten uit allerlei uithoeken mogen verwelkomen”.

Andere interessante blogs