Ga naar inhoud

5 redenen om in Harlingen te wonen

Met de zee op steenworp afstand en de prachtige oude binnenstad, is de aantrekkingskracht van Harlingen groot. Wij geven je 5 redenen om in Harlingen te willen wonen.

1. De dynamiek van de havenstad

Vroeger was het niet meer dan logisch om voor je werk in een havenstad te wonen. Hierom vind je in de binnenstad ook nog veel vissershuisjes, de kleine arbeiderswoningen waarin de zeevissers vroeger woonden. Tegenwoordig is de liefde voor het water en het wad genoeg reden om aan de kust te komen wonen. De haven brengt nog wel een kenmerkende sfeer met zich mee; een constante doorstroom van schepen en mensen, de nuchtere gezelligheid van de inwoners en de handelsmentaliteit zorgen voor het unieke karakter van de stad.

2. Actief op het water

Natuurlijk nodigt de zee ook uit. Niet alleen ben je met de veerboot in een oogwenk op Vlieland of Terschelling, maar je kunt ook zelf het water op trekken. Als Friese havenstad is Harlingen namelijk een vaarstad bij uitstek. Of je nou gaat zeezeilen of een sloepje huurt, er gaat niets boven een dag op het water. Wil jij meer weten over varen in Harlingen? Vind hier je inspiratie om het water op te gaan.

Harlingen is tevens de perfecte spot voor watersport. Vanaf het Harlinger strand stap je zo je kiteboard of windsurfplank op om de Waddenzee te bevaren. Je blijft in de surf-sfeer bij yogastudio Soul Surf Yoga. Zo houd je je lijf warm en soepel, ook na een flinke surfsessie op het vaak o-zo frisse water.  

Waddenzee

3. Centraal gelegen

Oké, tijd voor cijfers. Hoewel Harlingen natuurlijk in het hoge noorden ligt, ligt het eigenlijk hartstikke centraal. Met de auto ben je namelijk in minder dan een halfuurtje in Leeuwarden en in een uurtje in Groningen. Harlingen ligt echt nét voor de Afsluitdijk, en zo ben je ook in een dik uur alweer in Amsterdam. En hadden we de veerboot naar Vlieland en Terschelling al genoemd?

4. Hechte gemeenschap

Wonen in Harlingen biedt het beste van beide werelden; het weidse bereik van een havenstad en tegelijkertijd een gezelligheid en ongedwongenheid die bijna dorps aanvoelt. Harlingen telt namelijk nog geen 16.000 inwoners, waardoor de omgeving en de mensen je al gauw vertrouwd aanvoelen. Dat ons-kent-ons gevoel viert hoogtij tijdens de Visserijdagen. Tijdens dit evenement, dat al meer dan zestig jaar in Harlingen gevierd wordt, geniet je van muziek, dans folklore, kunst, gastronomie, cultuur en sportieve activiteiten.

Laat de grootte van de stad je trouwens niet misleiden, Harlingen voorziet je in alle voorzieningen. Ook qua onderwijs komt het niets tekort. De gemeente telt zes basisscholen, de scholengemeenschap Simon Vestdijk biedt voortgezet onderwijs van vmbo tot technasium, en aan de Maritieme Academie volg je specialistisch onderwijs op het gebied van maritiem en techniek.

5. Cultureel erfgoed

Harlingen ontdek je met gemak te voet. Wandelend door de oude straten achter de haven, passeer je monument na monument. Harlingen is een van de steden met de hoogste monumentendichtheid van Nederland. Als je woont in de binnenstad, ben je omringd door een gekoesterd cultureel erfgoed. Maar ook buiten de binnenstad wordt veel van de Harlinger geschiedenis intact gehouden. Nieuwsgierig? Tijdens de Open Monumentendag op 10 september gaan de deuren van veel monumentale panden open en ontdek je een verborgen stukje Harlingen.

Andere blogs over Harlingen