Over de races

Let op: De informatie op deze pagina is gebaseerd op gegevens uit 2022. Momenteel bereidt Harlingen zich voor op Tallships 2026. Tegen de tijd van het evenement zullen updates worden verstrekt.

De Tall Ships Races is een, sinds 1956, jaarlijks terugkerend maritiem evenement waaraan talrijke tallships van over de gehele wereld deelnemen. Het evenement is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken de schepen, het zeilen en de zee. De komst van deze vloot is daarmee niet alleen een indrukwekkend aanzicht, maar het evenement brengt ook een belangrijke boodschap met zich mee. De Tall Ships Races is een bijzonder, maritiem evenement en de historische havenstad Harlingen is het decor bij uitstek om de machtige schepen te ontvangen.

Bernard Morgan

De eerste Tall Ship Race werd georganiseerd in 1956 door Bernard Morgan. De race voer van Torqua, via Devon naar Lissabon waarbij 20 schepen het tegen elkaar opnamen. Dit was zo'n succes, dat de toenmalige organisatoren de Sail Training International association hebben opgericht.

Tall Ships Races 2022

De Tall Ships Race start dit jaar in Esbjerg, waarna de schepen op weg gaan naar Harlingen. Na Harlingen bezoeken de tallships Antwerpen, waarna er gefinished wordt in Aalborg. We zijn er trots op dat Harlingen opnieuw het decor is van dit grote maritieme evenement met landelijke allure. Het belooft een enorme happening te worden met veel feestelijkheden.

Harlingen en de Tall Ships

Dat Harlingen en de Tall Ships Races een sterke combinatie vormen, dat was trouwens wel duidelijk! In 2014 mochten we in Harlingen al meer dan 200.000 bezoekers verwelkomen. In 2018 deden we er nog een schepje bovenop met maar liefst 335.000 bezoekers. Daarnaast wisten we met Harlingen een wereldrecord neer te zetten door 337 trainees af te vaardigheden. In 2022 is Harlingen weer gasthaven van de spectaculaire Tall Ships Races. Tientallen schepen zullen tijdens de Sail In Parade aanmeren in de haven van Harlingen, met aan boord honderden trainees uit veel verschillende landen.