In het noorden is het nog niet zo gebruikelijk, maar gastheer Lorenzo Savino is vastberaden om Harlingen gezamenlijk te laten tafelen. In plaats van alleen een gerecht per persoon te bestellen, krijg je bij restaurant DOWN & UP de kans om samen met je gezelschap van meerdere kleine gerechten te genieten. Dit concept, genaamd Shared Dining, is overgewaaid vanuit Zuid-Europa en Azië. Het doel? In goed gezelschap veel verschillende smaken beleven.

Weg met de schermpjes

Tijdens een leuke avond tafelen in een restaurant is het natuurlijk van belang om te genieten van lekker eten en drinken. Maar een leuke tijd met het gezelschap is misschien wel net zo belangrijk. Samen maak je immers mooie herinneringen. “Je ziet tegenwoordig te vaak dat mensen aanschuiven in een eetgelegenheid, vervolgens de hele avond naar het schermpje van hun telefoon kijken en in sommige gevallen slechts een paar woorden wisselen”, legt Lorenzo uit. Je ziet het onbegrip in zijn ogen. “Het is niet zo dat ik er mijn levenswerk van maak de mobiele telefoon uit de horeca te bannen, maar het liefst zie ik mensen genieten van het eten en natuurlijk van elkaar. Het resultaat mag er zijn, want ik hoor vaak dat mensen niet op hun schermpjes gekeken hebben”.

'Geniet van het eten en van elkaar'

- Lorenzo Savino

Lokaal en seizoensgebonden

DOWN & UP zorgt ervoor dat er per seizoen een nieuwe kaart gepresenteerd wordt. Lorenzo kent zijn gerechten en weet wat hij zijn gasten wil serveren op basis van wat er mogelijk is, in plaats van koste wat kost specifieke gerechten tegen enorme meerprijs op de kaart te zetten. “Ik laat me dan ook graag adviseren door mijn goede groenteboer. Naast dat ik seizoensgebonden kook, zorg ik er ook voor dat de producten die ik gebruik, hier uit de regio vandaan komen. Hierdoor stoot ik met mijn onderneming een stuk minder CO2 uit dan wanneer ik daar niet over nadenk”, vertelt de gastheer.

Oude viswinkel

DOWN & UP bevindt zich aan de Rommelhaven en zit in het pand waar viswinkel De Tjotter voorheen zat. Lorenzo schetst hierover het volgende beeld: “Ik wilde graag een onderneming in Harlingen starten, maar wist nog niet precies waar. Op een gegeven moment kwam ik op deze locatie terecht. Uiteindelijk kon ik het pand zelfs overnemen. Natuurlijk was ik helemaal blij om een eigen plekje te krijgen. Toen ik begon met klussen, moest ik alleen wel even slikken aangezien het pand, hoe zal ik het zeggen, flinke gebruikssporen had. Dit gaf mij gelukkig wel de mogelijkheid en de motivatie om het écht naar mijn hand te zetten en mooi te maken. Achter in het restaurant heb ik een groene wand aangelegd en de inrichting is helemaal modern. Daarnaast heb ik hier ook gekeken naar de meest duurzame alternatieven. Zo is het restaurant voor het grootste gedeelte van het gas af. Wel zo prettig voor het milieu en ook de brandveiligheid is hierdoor een stukje beter.”

'Ik wil dat iedereen zich op z'n gemak voelt'

- Lorenzo Savino

DOWN & UP for all

Lorenzo wil graag dat DOWN & UP bekendstaat als een goed, maar ook laagdrempelig restaurant. Je kunt het natuurlijk nooit voor iedereen goed doen, maar de gastheer heeft hier wel een idee bij: “Ik wil dat iedereen zich op z’n gemak voelt, dus kijk ik graag mee met iemands wensen, maar ook naar zijn of haar mogelijkheden. Op die manier kan ik bepaalde gerechten met bijpassend drinken aanraden. Zo kan iemand lekker aanschuiven zonder bang te hoeven zijn voor een tafel vol onbekende maaltijden en een dikke rekening nadien. Wel zo leuk voor iedereen”.

Steeds bekender in de stad

Aangezien het restaurant in april pas de deuren opende, is er nog veel te leren en te ontdekken voor Savino. Harlingen als stad bevalt hem goed. “Ik heb toch op veel verschillende plekken in Nederland gewerkt en daarnaast heb ik nog een tijd op Curaçao gezeten. Hierdoor heb ik veel meegemaakt en kunnen proeven van verschillende culturen en mentaliteiten. Harlingen is zeker niet hetzelfde als de Randstad, maar het lukt me goed om hier mijn draai hier te vinden. Qua gasten komen er ook steeds meer bekende gezichten terug en dat vind ik fantastisch. Daarnaast heb ik goed contact met mijn ondernemende buren, dus op deze manier kan ik lekker blijven ondernemen en mijn bijdrage leveren aan het Harlinger horecaleven”, besluit Lorenzo.

Andere interessante blogs